En undersøgelse offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift BMC Medicine har fundet beviser for, at overdreven indtagelse af salt og sukker øger risikoen for at udvikle mavekræft. Derfor siger det sig selv, at det er vigtigt at regulere sit indtag af begge dele i det daglige.
Studiet inkluderede 1751 deltagere fra São Paulo, Goiânia, Fortaleza og Belém i Brasilien. Når det gælder salt, påviste gruppen af forskere, at risikoen eksisterer for alle. Det betyder, at det også er gældende for personer, der ellers sørger for at spise en sund kost.
Desværre er det ikke helt så nemt at undgå denne type fødevarer i den moderne verden. Der findes et væld af saltede og røgede fødevarer, der egentlig kan virke sunde, selvom det faktisk ikke er tilfældet.
Ifølge CUF er mavekræft en af de mest diagnosticerede kræftformer på verdensplan. Indtag af saltede og røgede fødevarer samt forarbejdet kød er blandt de ting, der forbindes med udviklingen af denne type kræft, som hører under kræftformer i fordøjelsessystemet.
De mest almindelige symptomer inkluderer pludseligt og uforklarligt vægttab, appetitløshed, tidlig mæthedsfornemmelse, mavesmerter, smerter ved synkning, blodmangel og blødning fra øvre del af fordøjelsessystemet.
I mere fremskredne stadier kan der opstå øget abdominalt omfang på grund af ascites (unormal væskeansamling i bughulen) samt gulsot. Hvis du oplever en eller flere af disse symptomer, så er det naturligvis vigtigt, at du ikke tøver et øjeblik med at kontakte din læge.
Hvis man får kræft i maven, er det vigtigt at opdage det hurtigt, da det øger sandsynligheden for en effektiv behandling. Netop derfor er det vigtigt, at du ikke afholder dig fra at blive undersøgt, hvis du oplever en eller flere af førnævnte symptomer.