'Verdens mest magre' kød er lige så fedtfattigt som kylling - men næsten ingen spiser det

Mad
Foto: Elena Leya / Unsplash
Foto: Elena Leya / Unsplash
Der er flere fordele forbundet med at spise det, men alligevel er der ganske få, der gør det.

Lige nu læser andre også

Kylling og kalkun er de mest oplagte valg for de fleste, når det handler om magert kød. Men der findes endnu en mulighed, som er lige så sund . og som næsten ingen spiser.

Vildtkød - nærmere bestemt hjortekød - indeholder samme mængde fedt og protein som kyllingebryst, men salget er minimalt sammenlignet med andre røde kødtyper. Ifølge ZOE har stegt hjortekød 1,5 g fedt og 21,6 g protein pr. 100 kalorier, hvilket er det samme som kyllingebryst.

Det eneste, der er 'bedre', er kalkunbryst, som kun indeholder 1,1 g fedt og 22,6 g protein pr. 100 kalorier. Til sammenligning indeholder skinke ca. 3,1 g fedt og 17,2 g protein, lam har 4,6 g fedt og 14,7 g protein, og en skive hamburgerryg har 6 g fedt og 8,1 g protein.

Oksekød varierer afhængigt af udskæringen, men f.eks. indeholder mager mørbrad 4,3 g fedt. De mindst sunde kødtyper er bacon med 8 g fedt og 7,1 g protein pr. 100 kalorier og svinepølser med 7,5 g fedt og 4,9 g protein.

Fisk er ikke med i disse tal, men hvis det var, viser ZOE, at tun er det bedste valg med kun 588 mg fedt og 23,8 g protein pr. 100 kalorier. Torsk er også et sundt valg med 755 mg fedt og 23,2 g protein.

Hjortekød kan tilberedes ligesom andet rødt kød - stegt, grillet, grydestegt, braiseret eller brugt i gryderetter og simreretter. Selvom betegnelsen oprindeligt dækkede kød fra alt vildt, bruges det i dag primært om kød fra hjorte - i USA dog også fra elg, antilope, rensdyr og caribou.

Ifølge BBC Food er 'det magre, røde kød fedtfattigt, fuld af smag og blevet både populært og let tilgængeligt'.

Kødegrossisten Pure Gourmet beskriver hjortekød som 'det rene og sunde røde kød'. Det forklares, at 'hjortekød ikke blot har et lavt indhold af fedt og kolesterol, men også har et højt indhold af vigtige næringsstoffer som B-vitaminer, jern og fosfor'.

"Som et ikke-industrialiseret dyr er hjorten mere modstandsdygtig overfor sygdomme og får ikke antibiotika og steroiderm" lyder det også.

"Mange holder sig væk, fordi de tror, at smagen er for kraftig, men hjortekød har faktisk en dejlig, skovagtig og næsten frugtagtig smag, som er fantastisk. Det skal ikke sammenlignes med oksekød - for der er ingen sammenligning, selvom teksturen ligner."

Anbefalet til dig