Milbenkäse, en sjælden tysk delikatesse med rødder i middelalderen. Det er en særpræget ost, der modnes i trækasser fyldt med millioner af levende mider, og hvor disse små kryb indtages sammen med osten.
Historien om Milbenkäse er lige så usædvanlig som selve osten. Oprindeligt produceret i Sachsen-Anhalt og Thüringen, var denne unikke ost tæt på at forsvinde helt i 1970'erne. Historien lyder på, at kun én person, en ældre kvinde fra landsbyen Würchwitz, kendte den hemmelige opskrift.
Det skriver Oddity Central.
Hendes viden blev videregivet til den lokale naturfagslærer Helmut Pöschel, som medvirkede til at genoptage produktionen af osten. I dag er Würchwitz det eneste sted i verden, hvor denne særlige ost stadig produceres.
Og hvordan fremstilles Milbenkäse så? Processen starter med små kugler af kvark, som krydres med salt, kommen og hyldeblomst. Disse kugler placeres derefter i store trækasser og dækkes med et tykt lag af levende mider. Man lader herefter miderne tilføre deres magi til osten i tre måneder til et år. Miderne fodres med rugmel under modningsprocessen for at forhindre dem i at spise hele osten. Efter en måned bliver skorpen gul, efter tre måneder brun, og efter et år er den sort.
Midernes fordøjelsesvæsker får osten til at modne, hvilket giver den en stærk lugt af ammoniak, men også en nøddeagtig smag med en pikant eftersmag. Den midebefængte osteskorpe spises også sammen med osten.
Milbenkäse siges at være gavnlig for fordøjelsen, og nogle hævder, at eksponering for ostemider kan lindre allergiske reaktioner på husstøvmider. Men langvarig eksponering for store mængder mider kan også forårsage mild allergi. Desuden er tanken om at spise en ost fyldt med levende mider ikke for alle.
Den kontroversielle brug af mider i Milbenkäse har desuden skabt debat i Tyskland. EU-lovgivningen tillader salg af fødevarer med levende dyr, hvis de er "forberedt til markedsføring til konsum". Men Milbenkäse befinder sig i en gråzone, da ostemider ikke eksplicit er tilladt som ingrediens. Derfor kræver produktionen en særlig tilladelse fra de lokale fødevaresikkerhedsmyndigheder.
Så næste gang du leder efter en kulinarisk oplevelse udover det sædvanlige, hvorfor ikke prøve en bid Milbenkäse – hvis du altså tør!