Allan Hjorth er efterhånden et kendt ansigt i Horsens' bybillede. Det lille galleri i Grønnegade skiller sig ud fra mængden med kunst, der anderledes og nyskabende udstillinger. Blandt andet sniger der sig flere og flere skulpturer ind i Gallery Hjorths lokaler, mens rammerne for udstillingerne hele tiden skubber til grænserne for hvad der er muligt.
Horsens24 har mødt Allan Hjorth til en snak om det at bo i Horsens.
Dette er anden udgave af Mit Horsens.
Hvor bor du henne?
Horsens/Stensballe. Efter vi havde kigget efter hus i flere år, faldt vi for en villa fra 1968, som havde de rigtige rum, og med mulighed for at sætte vores eget præg, så det var et rent tilfælde, at det blev i Stensballe, da det var rammerne, vi gik efter.
Hvor længe har du boet her?
Siden '97 hvor jeg kom direkte fra Aars – en mindre by i Himmerland. Det var noget af en omvæltning, når man kommer fra et sted hvor alle kender alle, og hilser på alle - til et sted, hvor ingen kender en.
Hvorfor bor du her?
Min kone kommer oprindeligt fra Horsens, og efter et par år i Aars havde hun fået nok af landsbylivet, og ville 'hjem' til Horsens. Så kunne jeg tage med, hvis jeg ville, og jeg er her stadig, og har ingen planer om at vende tilbage igen.
Hvilket er dit yndlingssted i Horsens?
Jeg kan godt lide at være hjemme og bare slappe af. Ellers er pladsen ude foran mit galleri i Grønnegade et fantastisk sted. Det er et lille åndehul midt i byen med en masse liv, hvor alle slags mennesker går forbi, eller tager ophold. Samtidig er det for mig byens navle inden for kultur, med galleriet, Kulisselageret, og HNT inden for få meter.
Allan Hjorts valgplakat ved seneste kommunalvalg.
Hvorhenne får man den bedste kaffe?
Det gør man i Italien, og jo længere ude på landet du kommer, jo bedre espresso, og ofte til under 1 euro. Lokalt laver La Vie og Gran en hæderlig Espresso, som jeg får en del af.
Hvorhenne får man den bedste mad?
Gasfabrikken har et super koncept, og jeg er aldrig blevet skuffet der, lige meget hvad jeg har valgt. Gran/Møhr er også super steder, med nogle gode skarpe menukort, hvor der er lagt vægt på råvarerne, og det kan jeg godt lide.
Har du et stamsted i byen?
Jeg holder en del møder med kunder og kunstnere på Gran, så der er jeg ofte. Det er faktisk så galt, at jeg har min egen dåse Chai Latte med navn på, som ikke bliver solgt til andre – det siger vist alt.
Hvis du fik en stor pose penge, hvad ville du så gerne forandre ved byen?
Jeg ville lave et uvildigt kunstudvalg med fokus på kunst i bybilledet til glæde for borgerne, som samtidigt skulle være i verdensklasse, så det også kunne tiltrække turister. Mit første køb ville være et af Jeff Koons' ballondyr.
Hvis du havde en bulldozer, hvad ville du så gerne fjerne i byen?
Jeg synes vi er godt i gang med at rydde op på havnen og så videre. Jeg håber det bliver godt, når det er færdigt.
Folk jeg kender uden for byen siger ofte til mig, at Horsens ligner en spøgelsesby, når man kommer fra nord, og kører ind i byen. Dét område kunne godt trænge til en byfornyelse, da jeg ikke mener det giver det rette billede af byen.
Hvad mangler Horsens?
Et oplevelsescenter, hvor der skulle være plads til skatere, gokart, paintball og så videre. Jeg syntes det forslag, der allerede er kommet frem, om et oplevelsescenter ser spændende ud, og vi skal bare komme i gang. For det ville kunne tiltrække turister, og bruges af forskellige lokale foreninger. Eller kunne jeg godt tænke mig en skøjtehal.
Hvad er der for meget af i Horsens?
Byggerod og lukkede veje, men det følger vel med når byen udvikles, og i den nuværende periode, er det rent kaos, men jeg håber det ender godt, og vi får glæde af det i fremtiden.
Hvad kunne Horsens lære af andre byer?
Vejle er lige kåret til årets handelsby, og er i en positiv udvikling, så noget må de gøre rigtigt i Vejle. I Horsens kan man næsten dagligt læse i avisen om butikker der lukker. Det er en trist udvikling, og det skal vi tage alvorligt. Ellers ender vi med ikke at have de små spændende butikker i byen mere, som de har i Vejle.