1-2 børn vokser op i det: Nu kommer der hjælp

11/3/22 06:52

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Nu kommer der hjælp til børn og unge i misbrugsfamilier.

I hver skoleklasse vurderer man, at der i gennemsnit sidder 1-2 børn, som har en forælder med et alkoholproblem. Det oplyser Blå Kors Danmark i en pressemeddelelse.

Det kan som barn være rigtig svært at tale med nogen om det. Derfor er et nyt støttecenter særligt målrettet børnene og deres familier nu på vej i Vejle. Navnet er Barnets Blå Hus og drives af organisationen Blå Kors Danmark, som har erfaring med lignende tilbud flere steder i Danmark.

Barnets Blå Hus er et gratis og anonymt tilbud, hvor børnene enten alene eller sammen med deres familier kan deltage i terapigrupper, individuelle terapeutiske forløb, fællesspisning og udflugter, og hvor forældrene kan få sparring til at håndtere hverdagen. 

Åbningen er blevet mulig takket være en bevilling på knap 7,4 mio. kroner fra Ole Kirk's Fond, som sikrer etablering og opstart af et Barnets Blå Hus i Vejle de næste fire år. 

Hjælp til flere børn og unge

Forventningen er, at det nye Barnets Blå Hus i Vejle slår dørene op efter sommerferien. Målet er at kunne hjælpe børn og unge i alderen 0-13 år og deres forældre, både i Vejle og de omkringliggende kommuner.

Det er det arbejde, som Ole Kirk's Fond gerne vil bakke op om, fortæller Karin Skjødt Hindkjær, som er direktør i fonden:

”Støtte til børn i familier med misbrug er et særligt fokusområde i Ole Kirk’s Fond. Vi ønsker at bidrage til, at børnene får hjælp til en svær hverdag og i sidste ende bliver hjulpet til bedre trivsel. Med etableringen af Barnets Blå Hus i Vejle kan Blå Kors gøre en stor forskel for endnu flere børn – der bliver skabt et vigtigt åndehul for børnene, og familierne får redskaber til bedre at håndtere konflikter og misbrug i hverdagen. Det er en essentiel indsats, vi er glade for at kunne bakke op om”.

Ifølge Sundhedsstyrelsen bor der omkring 2.000 børn og unge i alderen 0-13 år i Vejle Kommune, som lever i familier med alkoholmisbrug. I kommuner som Fredericia, Billund og Hedensted er der yderligere 2000 børn fra familier med alkoholproblemer. Hertil kommer et ukendt antal børn fra familier med stofmisbrug.

Terapi og sociale aktiviteter

Det nye Barnets Blå Hus i Vejle vil blive det syvende i rækken. Blå Kors Danmark driver i forvejen tilbud i Frederikshavn, Aalborg, Aars, Svendborg, Slagelse og Rønne på Bornholm samt en underafdeling på Læsø, som hører under Frederikshavn. 

Det er gratis for børn og familier at få hjælp i Barnets Blå Hus og kræver ingen henvisning fra kommunen. Familierne kommer i en periode fast i huset hver uge, hvor de bliver mødt af lønnede medarbejdere og frivillige.