1. juni sker det for disse danskere: Kan se frem til at få flere penge udbetalt

Nyheder
Foto: Shutterstock
Nu er der penge på vej.

Mest læste i dag

En række danskere har god grund til at smile bredt i disse dage.

Der venter nemlig flere en lønstigning lige om hjørnet for mange, og den nyhed spreder nu en bølge af glæde blandt de berørte danskere, der kan se frem til at få lidt mere luft i budgettet.

HK Privat og Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere (GLS-A) har indgået en ny toårig overenskomst. Med den følger blandt andet mere på lønsedlen og et rygstød til tillidsrepræsentanter i den lokale løndannelse.

HK’ere ansat i gartneribranchen og inden for land- og skovbrug kan se frem til nye og højere cifre på lønsedlen.

HK Privat og GLS-A har nemlig sat underskrifter på en ny overenskomstaftale, der medfører flere forbedringer. Fra 1. juni venter der en lønstigning på 2 % i form af ændret pension. Her hæver arbejdsgiver pensionsindbetalingen fra 8,66 til 10,66 %, hvorimod lønmodtagers indbetaling sænkes fra 4,33 til 2,33 %. Med andre ord får den ansatte 2 % mere udbetalt som løn.

Det skriver HK Privat i en pressemeddelelse.

Til næste år bliver arbejdsgivers indbetaling til fritvalgskontoen hævet fra 7 procent til 9 procent. Med den kan lønmodtagere selv bestemme, om de vil have summen udbetalt, sætte mere ind på pension eller veksle til eksempelvis seniorfridage eller omsorgsdage. 

"Vi er landet et godt sted med flere stærke elementer i den nye overenskomst. Udover flere penge på lønsedlen har vi fået forbedret barselsvilkårene, hvor der nu er både et forhøjet pensionsbidrag og flere uger med løn. Derudover har vi fået pæne stigninger på satserne for elever, praktikanter og studerende", siger faglig sekretær i HK Privat, Poul Erik Tobiasen.

Aftalen styrker derudover tillidsrepræsentanter og medarbejderne på flere punkter – særligt i de lokale lønforhandlinger. Blandt andet sikres tillidsrepræsentanterne mulighed for at få indblik i virksomhedens forhold, herunder virksomhedens økonomi, forud for de lokale lønforhandlinger. 

Overenskomsten er 2-årig og løber fra 1. marts 2024 til 1. marts 2026. Den følger overenskomstfornyelsen på industriens område, som blev forhandlet på plads i 2023.

Overenskomsten mellem HK Privat og GLS-A omfatter godt 700 HK’ere i den grønne sektor.
Aftalen skal nu formelt godkendes af HK Privats sektorbestyrelse, hvorefter den sendes til urafstemning blandt medlemmerne.

Overenskomsten indeholder blandt andet:

  • Stigninger på mindstelønssatserne for ansatte over 18 år på 721 kroner om måneden fra 1. marts 2024 og igen fra 1. marts 2025.

  • Stigninger på elevsatser og satser for praktikanter og studerende på i alt 8 % i overenskomstperioden.

  • 4 ugers ekstra barsel med løn hvoraf 2 af ugerne er øremærket far/medforælder, og 2 uger frit kan fordeles mellem forældrene.

  • Aftale om uddannelsesrepræsentant: Ved lokal enighed kan tillidsrepræsentanten udpege en fælles uddannelsesrepræsentant. Uddannelsesrepræsentanten har til opgave, sammen med virksomheden, at styrke kompetenceudvikling og uddannelse af kollegaerne. Der gives i overenskomstperioden ret til en dags uddannelse til opgaven med fuld løn.

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Utallige danskere fik en airfryer til jul: Nu er der trist nyt Disse danskere skal enten vente længe - eller punge ud.

Anbefalet til dig