11 sager på meget kort tid: Politiet advarer mod 2 nye - og effektive - svindeltricks fra tyve

Foto: Ingo Bartussek/Shutterstock
Foto: Ingo Bartussek/Shutterstock
Særligt to fremgangsmåder er begyndt at eskalere blandt svindlere.

Mest læste i dag

Vendsyssel har været skueplads for en bekymrende bølge af tricktyverier, der primært har haft ældre borgere som mål.

Disse kriminelle handlinger har manifesteret sig gennem to særlige fremgangsmåder, der har ført til en officiel advarsel fra Nordjyllands Politi til regionens borgere.

Det skriver Ekstra Bladet.

"Der ruller lige nu en række anmeldelser ind, hvor det typisk er ældre mennesker som opsøges og udsættes for tyveri eller bedrageri. Det skaber, helt forståeligt, en stor utryghed for borgerne – så det her uvæsen skal vi have bragt til opgør," udtaler politikommissær hos Nordjyllands Politi, Peter Skovbak, som svar på de seneste hændelser.

De kriminelle, ifølge politiets pressemeddelelse, anvender snedige metoder for at franarre deres ofre værdier.

"Vi kommer fra banken"

I det ene scenario kontakter en gerningsmand ofret med en påstand om at være fra banken og advarer om misbrug af offerets betalingskort. Efterfølgende møder en person op for at "indhente" kortet og koden, hvilket resulterer i uautoriserede hævninger.

April har allerede set tre sådanne tilfælde i Agersted, Voerså og Sæby, mens marts bød på 11 lignende episoder i Hjørring, Skagen og Brønderslev.

"Vores efterforskning af disse forhold har vist, at der er flere gerningsmænd i netop de forhold, men vi ser også på dem i en sammenhæng," forklarer Skovbak.

Hævder indbrud

Den anden metode involverer en direkte henvendelse til offeret under påskud af, at der er sket indbrud i nabolaget.

Gerningspersonen tilbyder at hjælpe med at skjule værdigenstande i hjemmet, hvorefter disse "hjælpsomt" gemte genstande forsvinder.

Disse hændelser, der spænder over flere byer i Vendsyssel siden december 2022, har efterladt en stigende bekymring blandt borgere og myndigheder.

Gerningsmændene beskrives typisk som pænt klædte mænd i alderen 40-50 år, hvilket stiller en udfordring i identifikationen af de skyldige.

I lyset af disse tricktyverier har politikommissær Skovbak en klar besked til de ældre:

"Vær kritisk - også over for tilsyneladende høflige mennesker, der uanmeldt banker på døren."

Han understreger desuden, at banker aldrig vil anmode om personlige oplysninger eller afhente betalingskort og koder hjemme hos kunderne. Skovbak opfordrer til øget dialog med ældre familiemedlemmer for at højne deres skepsis over for sådanne svindelnumre.

Anbefalet til dig