115 mulige vacciner: Så tæt er vi på en kommende corona-løsning

Nyheder
Der er mange vacciner i spil. Foto: Shutterstock
Ifølge officielle tal er der allerede 115 vaccinekandidater mod covid-19. Fem af dem er så langt, at de nu testes på mennesker.

Mest læste i dag

Det er det videnskabelige magasin Nature,der har sammenfattet en liste på i alt 115 kandidatvacciner mod den luftvejssygdommen covid-19. Af de 115 kandidater arbejdes der aktivt med 78 og fem er så langt fremme, at de er i kliniske forsøg.

Tallet blev opdateret i onsdags og er baseret på data, der er indsamlet af Coalition for Innovation in Epidemic Preparedness (CEPI). CEPI blev oprettet i 2017 for at tilskynde til og fremskynde udviklingen af ​​vacciner mod nye smitsomme sygdomme og gøre dem tilgængelige for mennesker under udbrud af sygdom.

Flere af de mulige vacciner er blevet finansieret af en international koalition med hovedkontor i Oslo, der inkluderer offentlige, private, filantropiske og civile organisationer.

Af de 115 kandidater er 37 af dem ikke bekræftet aktive. Det skyldes mangel på information. Derved er der 78 aktive vaccinekandidater, med 73 af dem i en undersøgende eller præklinisk fase. Det betyder, at der er fem tilbage, som er fremskyndet til kliniske forsøg, altså de bliver lige nu testet på mennesker.

De første kliniske tests startede den 16. marts, hvilket er helt uhørt hurtigt. Den genetiske sekvens af sygdommen blev offentliggjort den 11. januar. Det tog dermed kun to måneder for et amerikansk hold at føre en mulig vaccine frem til kliniske tests. 

CEPI understreger, at den "globale indsats" inden for forskning og udvikling af en vaccine mod covid-19 er uden historisk sidestykke med hensyn til skala og hastighed.

Det tager i gennemsnit 10 år at udvikle en vaccine, så hvis det lykkes at udvikle en vaccine på ét år, så er det en betydelig ændring i udviklingsmønsteret for en vaccine. 

De nuværende vaccinekandidater virker på mange forskellige måder. 

Mere end halvdelen af ​​de aktive vaccinekandidatlinjer (56) udvikles af lægemiddelindustrien, mens resten (22) udvikles af  non-profit organisationer eller offentlige sektorer.

På trods af involvering af store farmaceutiske multinationale virksomheder, såsom Janssen, Sanofi, Pfizer og GlaxoSmithKine, er mange af de vigtigste udviklere af vacciner mod Covid-19 uerfarne i store produktioner af en vaccine.

Ifølge data indsamlet af CEPI udvikles størstedelen af ​​de aktive vaccinekandidater i Nordamerika (36), efterfulgt af Kina, Australien og Europa (14) i hver.

 

 

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Ville ikke være med: Dette nægtede Puk Elgård at gøre i Go' Morgen Danmark I syv år var Puk Elgård vært på Go' Morgen Danmark - og undervejs var det særligt én udfordring, som hun svarede klart nej til.

Anbefalet til dig