188 parcelhusgrunde at boltre sig på: Sådan bliver cirkuselefanternes sidste manege

06/01/2020

Christian Granhøj Skouboe

Modelfoto. Ramboline og de andre danske cirkuselefanter får sig et stort område, hvor de både kan nyde græs, en sø og skov. Foto: Shutterstock
Fødevareminister Mogens Jensen tog i dag første spadestik til et kommende elefantanlæg i Knuthenborg Safaripark. Anlægget, der skal huse de fire pensionerede cirkuselefanter, bliver Europas største med dyrevelfærden i højsædet.

Mest læste i dag

Mandag blev jorden brudt på det område, der skal blive til Europas største elefantanlæg. Det var fødevareminister Mogens Jensen, der tog det første spadestik til den kommende elefantstald, som sammen med det omkringliggende udendørsareal på omkring 120.000 kvadratmeter skal huse de nu pensionerede cirkuselefanter: Ramboline, Lara, Djungla og Jenny.

"Det glæder mig meget, at arbejdet nu er startet på dette fantastiske byggeri, som skal være det endelige hjem for de sidste fire cirkuselefanter i Danmark. Vilde dyr hører ikke hjemme i cirkus, og jeg er meget stolt af, at vi med dette projekt kan sikre, at elefanterne får den pension, de fortjener, under nogle i sandhed helt fantastiske rammer," siger Mogens Jensen.

Også chefzoolog i Knuthenborg Safaripark, Rasmus Nielsen, er meget begejstret for det kommende projekt, der kommer til at koste et tocifret millionbeløb og er blevet muliggjort med bidrag fra bl.a. QATO Fonden, Realdania og A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

"Elefanterne får et udeområde, der svarer til 188 parcelhusgrunde, og en stald på over 2.000 m2. Her kommer de til at have forskellige miljøer, fx sø, græsland og skov, præcis som dyrene ville have oplevet i den vilde natur, og en 1 meter dyb sandgrav, som kan modelleres dagligt for at udfordre elefanternes høje intelligens. Det er helt unikt," siger han.

Fødevareminister Mogens Jensens tog første spadestik, da jorden blev brudt mandag. Foto: Dyrernes Beskyttelse

Omdrejningspunktet er dyrevelfærden

Knuthenborg Safaripark har i tæt samarbejde med Dyrenes Beskyttelse udarbejdet projektet for et moderne elefantanlæg, der skal være internationalt forbillede for elefantanlæg med dyrevelfærd i højsædet. 

"Det har været meget vigtigt for os hele vejen igennem dette forløb, at vi ikke bare skulle have et forbud mod vilde dyr i cirkus, men vi også skulle sikre de sidste cirkuselefanter en værdig pension, så de ikke bare blev solgt til et cirkus i udlandet. Derfor er jeg lykkelig over, at det er vores projekt sammen med Knuthenborg Safaripark, der løb med udbuddet, for her er dyrevelfærden virkelig på højeste niveau, og andre lande kan lade sig inspirere af, hvad vi har gjort," siger Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse, i en pressemeddelelse. 

Spadestikket blev taget på Skovriddersletten i Knuthenborg Safaripark, som er det område, hvor elefantanlægget skal bygges på. Anlægget ventes at stå klar til indflytning i juni 2020.

Anbefalet til dig