200.000 aflives og spises hvert eneste år - men nu er der godt nyt

11/6/20 10:21

Christian Granhøj Skouboe

Skældyret er et af verdens mest handlede pattedyr, ifølge avisen The Guardian. Foto: Shutterstock
Fremtiden ser lysere ud for et af verdens truede dyr.

Skældyret er verdens mest handlede pattedyr og der bliver, ifølge the Guardian, konsumeret 200.000 skældyr om året i Asien. Skældyrets kød bliver anset som en delikatesse, men det er især skællene, der er årsag til jagten på det truede dyr. Nu har Kina fjernet skældyret fra en officiel liste over godkendt indhold i traditionel kinesisk medicin og desuden givet skældyret en højere grad af fredning.

En politiaktion i 2019 afslørede 25 tons skæl, hvilket svarer til 50.000 døde skældyr. De 25 tons skæl havde en værdi på godt 40 millioner kroner, oplyser et kapitel i en rapport fra FNs Agentur for Narkotika og Kriminalitet, UNODC.

Sådan får dyrene en bedre hverdag

Nu har Kina taget truslen mod skældyret alvorligt og igangsat to tiltag, der skal sørge for, at skældyrene ikke jages i samme grad som nu:

Kina har for det første offentliggjort, at skældyr får en højere grad af fredning, så det nu kommer op på samme niveau som pandaen. Tre ud af de fire asiatiske skældyr er med på den såkaldte rødliste over stærkt truede arter, som IUCN, International Union for Conservation of Nature, udgiver.

Desuden har landet fjernet skældyrets skæl fra en officiel liste fra 2020 over godkendt indhold i traditionel kinesisk medicin. Traditionelt har man i kinesisk medicin brugt de pulveriserede skæl i pilleform til at behandle fx gigt og dårligt blodomløb, men det vil den kinesiske regering altså forhindre i fremtiden.

"Det er virkelig gode nyheder, at Kina tager indtil flere tiltag for skældyret, der i høj grad trænger til beskyttelse. Skældyret er truet, men bliver fanget og transporteret på frygtelig vis, hvor de ofte ligger sammenrullet i små nylonnet i over en uge dækket af egen urin og fæces og uden adgang til vand eller føde. Det er frygtelig dyrevelfærd og jeg håber, de kinesiske tiltag vil nedbringe efterspørgslen på det vidunderlige skældyr", siger biolog i Dyrenes Beskyttelse Sofie Meilvang.

Skældyrets kendetegn, de kraftige skel, dækker hele dyret undtagen bugen. Når skældyret bliver truet, ruller det sig sammen som en kugle, så de hårde skæl dækker kroppen som et panser. Skællene er af horn, der vokser ud fra huden ligesom hår og bliver også jævnligt udskiftet