4-dages arbejdsuge blev testet på tværs af 6 lande: Resultatet kom bag på de fleste

Af: Lucas A

|

25/07/2025

Nyheder
Henry Saint John / Shutterstock.com
Henry Saint John / Shutterstock.com
Resultaterne var markante.

Lige nu læser andre også

Forestil dig en arbejdsuge med en ekstra fridag, uden at lønnen falder, og hvor både trivsel og effektivitet forbedres.

Det lyder som en drøm, men for næsten 3.000 medarbejdere i seks lande blev dette virkelighed i et omfattende forsøg.

Resultaterne af en firedages arbejdsuge viste tydelige forbedringer i både fysisk og psykisk velbefindende.

Det skriver det tyske medie Focus.

Deltagerne arbejdede i gennemsnit fem timer mindre om ugen og fik til gengæld øget arbejdsglæde, bedre søvn og højere motivation.

De næsten 3.000 medarbejdere kom fra i alt 141 virksomheder i Australien, Canada, New Zealand, Storbritannien, Irland og USA.

I forsøgsperioden på seks måneder viste resultaterne et klart billede. Deltagerne oplevede mindre udbrændthed, større arbejdsglæde og forbedret psykisk balance. Søvnkvaliteten steg, og flere følte sig fysisk mere raske.

I kontrolgruppen, som fortsatte med almindelig arbejdsuge, kunne man ikke spore samme udvikling.

Virksomhederne, der deltog, tilrettelagde arbejdet mere effektivt. Tiden blev brugt bedre ved at nedbringe antallet af møder og ved at fordele ansvar mere præcist. Mange medarbejdere fik mere autonomi i hverdagen, og opgaverne blev løst hurtigere og med højere motivation.

Flere europæiske lande har allerede taget skridt i retning af kortere arbejdsuger. Island har med succes indført modellen i dele af den offentlige sektor.

I Belgien tillader lovgivningen, at den normale arbejdsuge fordeles på færre dage, mens Storbritannien har igangsat en række pilotprojekter med positiv respons.

I Tyskland har universitetet i Münster gennemført et forsøg med 45 virksomheder, hvor medarbejderne arbejdede fire dage om ugen til fuld løn. Projektet viste en tydelig stigning i livstilfredsheden og et fald i oplevet stress. Dog forblev antallet af sygemeldinger stort set uændret.

De største fordele sås hos medarbejdere, der havde medindflydelse på deres arbejdstid, og hvor virksomhederne havde optimeret arbejdsprocesserne. Når arbejdet tilrettelægges med omtanke, viser det sig, at færre arbejdstimer ikke behøver føre til lavere produktivitet.

Tværtimod kan en kortere uge være en løftestang for både medarbejdernes trivsel og virksomhedens resultater.

Anbefalet til dig