4 former for medicin, du aldrig bør drikke alkohol på

27/4/22 07:30

Thea M. Andersen

Medicin af mærket Kodein. Foto: Shutterstock
Fremover skal du måske lægge dine cocktail planer på hylden og i stedet tilbringe din fredag aften foran flimmerkassen, når du er på én af disse fire almindelige former for medicin.

Sommer og sol begynder så småt at vende tilbage, og trangen til en iskold fadøl eller et glas rosé bliver stærkere. 

Men hvis du er ramt af sygdom og tager medicin, er det vigtigt at vide, om du trygt kan få en iskold fadøl, mens du er på din medicin.

I de fleste tilfælde er medicinen dog leveret med en indlægsseddel, du finder i medicinpakninger. 

Det giver dig den præcise information om, hvordan medicinen virker, hvordan du skal bruge den, og hvilke kendte bivirkninger den har - så det er vigtigt, at du læser dette grundigt igennem, inden du begynder at tage det.

Det er dog endnu vigtigere, hvis har planer om at drikke 'en' iskold fadøl, da alkohol og medicin kan være en farlig cocktail - og der er nogle regler, du ALTID bør overholde.

Ifølge The Scottish Sun bør du eksempelvis ikke drikke alkohol, hvis du tager medicin, der får dig til at føle dig døsig, da det kan ændre dit blodsukker, temperatur eller andet - og være farligt.

Farmaceut Scott McDougall, medstifter af The Independent Pharmacy, advarer om, at han ofte oplever patienter, der skal behandles for bivirkninger forårsaget af at blande medicin med alkoholforbrug. 

Han understreger vigtigheden i, at "at følge retningslinjerne til punkt og prikke", når man er på en eller anden form for medicin. 

Der er dog ifølge Scott McDougall fire almindelige former for medicin, du slet ikke bør indtage alkohol med.

1. Forkølelse- og influenza medicin

Mange mennesker kender til følelsen af at være ramt af en slem forkølelse- eller influenza - det kræver medicin. 

Ifølge Scott kan håndkøbsmedicin for forkølelse og influenza reagere med alkohol og forårsage intens døsighed og svimmelhed. 

2. Halsbrand medicin: Zantac 

En af de mest almindelige håndkøbsmedicin, halsbrand tabletter, eller væsker bør indtages med forsigtighed, når man drikker alkohol, fortæller Scott.

"Det skyldes, at nogle lægemidler, når de blandes med alkohol, kan forårsage takykardi (hurtig hjerteslag) og pludselige ændringer i blodtrykket."

3. Antibiotika 

Det frarådes at holde sig væk fra alkohol, når man er på antibiotika. 

"At kombinere alkohol med disse to antibiotika, Metronidazol eller Tinidazol, kan have smertefulde bivirkninger, herunder mavesmerter, opkastning, hedeture og en hurtig eller uregelmæssig hjerterytme."

Og tilføjer at man passe på, når man tager enten Linezolid eller Doxycyclin.  

4. Propranolol

Efter The Scottish Sun sigende, så råder sundhedspersonale dig til at undgå alkohol, når du tager Propranolol.

Det kan nemlig forårsage et pludseligt blodtryksfald, svimmelhed, kvalme, svimmelhed og endda besvimelse.