4 nemme måder at spare penge på tøjvasken

24/11/22 07:20

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Næste gang du vasker dit tøj, så sørg for at bruge disse 4 tips til at spare så mange penge som muligt.

Der er mange måder at spare på husholdningernes udgifter og bekæmpe inflationen, herunder at ændre den måde, du vasker dit tøj på.

Det kan være dyrt at vaske tøj, især med stigende energiomkostninger. Men der er måder, hvorpå du kan skære ned på disse udgifter til tøjvask for at spare nogle ekstra penge. Det skriver Tomsguide.

1. Vask tøj uden for 'myldretiden'
Vidste du, at det at vaske tøj på bestemte tidspunkter af dagen kan hjælpe dig med at spare penge? De fleste forsyningsselskaber opkræver mere per kilowatt-time (kWh) i myldretiden på dagen, så det er bedst at undgå at køre din vaskemaskine eller tørretumbler på disse tidspunkter for at spare så meget som muligt.

Off-peak timer er det billigste tidspunkt at vaske tøj på, så kun at vaske tøj i disse tider kan være en enkel måde at spare på energiomkostningerne. Om sommeren skal du vaske dit tøj om morgenen og undgå vask om eftermiddagen. Når det er vinter, vil vask af dit tøj sent om aftenen give dig mulighed for at undgå spidsbelastningstider.

Forsøg som hovedregel at vaske dit tøj enten før kl16 eller efter kl. 19.

2. Vask færre læs
En nem måde at spare på udgifterne til tøjvask er at vaske mindre tøj - eller sagt på en anden måde, vaske større læs, når det er tid til at vaske.

Uanset laststørrelsen vil din vaskemaskine stadig bruge den samme mængde strøm. Derfor bør du vente, til du har fuld last, før du starter din vaskemaskine. Dette enkle tip vil skære ned på energiforbruget, vandforbruget, rengøringsmiddelforbruget og tørreomkostningerne.

Plus, at vaske dit tøj mindre vil hjælpe dem med at holde længere. Hvis du skal udføre en mindre belastning, skal du sørge for, at du i det mindste vælger en lavere vandindstilling.

3. Brug koldt vand
Du vil også kunne spare på vasketøjet ved at vælge at vaske dit tøj i koldt vand. At skifte til koldt vand kan halvere energiforbruget, når du vasker tøj. At vaske tøj i koldt vand er generelt lige så effektivt som at vaske i varmt vand.

Derudover er koldt vand generelt bedre for dit tøj. Det vil hjælpe tøjet til at holde længere, hvilket igen kan hjælpe dig med at spare penge.

4. Begræns tørretiden
Du kan komme til at 'overtørre' dit tøj, hvis du bruger den tidsindstillede cyklus på din maskine. At tørre tøj i længere tid end nødvendigt bruger unødvendig energi og øger omkostningerne.

Det er også skadeligt for dit tøj. Mange tørretumblere har en fugtsensortilstand, der kan overvåge, hvornår tøjet er tørt og automatisk slukke. At adskille tungt tøj, som typisk tager længere tid at tørre, fra let støj, kan hjælpe din fugtsensor til at fungere endnu bedre.

Sørg desuden for at rense fnugfilteret. Dette øger luftcirkulationen, hvilket igen tørrer dit tøj hurtigere og bruger mindre strøm. Hvis du har pladsen og muligheden til det, så hæng dit tøj op på en tørresnor eller et tørrestativ. Det vil spare dig mange penge hver måned.