5 måneder gamle Andreas tvunget til at undvære mor: “Det er hjerteløst”

26/10/20 18:00

Sarah Steenfeldt

Dette er ikke Andreas, som omtales i artiklen. Modelfoto: Shutterstock
Jens Pedersen fra Brønderslev, befinder sig lige nu en yderst svær tid.

Hans lille familie er blevet splittet. Ham selv og sønnen Andreas på knap fem måneder befinder sig i Brønderslev, mens Jens’ kone og Andreas’ mor, befinder sig i Cambodja. Det skriver TV 2 Nord. 

Den lille drengs mor, er blevet udvist til Cambodja fordi hun ikke har bestået Udlændingestyrelsens krav om danskprøver - med god grund - for blandt andet har undervisningen været aflyst under corona-pandemien. 

Derfor er det nu en ulykkelig og presset far, der står med tilbage i Nordjylland med sin lille søn og et afsavn til sin kone Thida. Derudover kan udvisningen have store konsekvenser for Andreas, det kan nemlig være direkte skadende for et lille barn, at være adskilt fra sin mor. 

Kan kun ses på Ipad

På grund af corona-situationen, var det ikke muligt, at Thida tog sin søn med sig. Jens og den resterende del af familien, gør nu alt hvad de kan, for at skabe trygge rammer for den lille dreng. Men ingen kan erstatte hans mor. De to kan lige nu, kun se hinanden gennem skærmen på en ipad. 

I mellemtiden kæmper Jens en brav kamp, på at få sin kone hjem. Han fortæller at han tænker på hende konstant og ikke har andet i hovedet, end hans kone og søn.

Det er tre uger siden at Thida blev sendt til Cambodja og ifølge børnepsykolog Tina Bendixen, er det veldokumenteret at det er skadeligt for spædbørn, at miste en af de vigtigste personer i deres liv. 

Kan have store negative konsekvenser for barnets udvikling

Hun fortæller det der sker, når et så lille barn mister sin primære omsorgsperson, så bliver barnet sat tilbage i udvikling. Det stresser barnet og når det lille barn er stresset, så kan det ikke følge den normale udvikling.

Jens står ikke alene og får støtte fra Brønderslev kommune. Borgmester Mikael Klitgaard fortæller at der er flere ting, som Udlændingestyrelsen ikke har taget hensyn til, men som de burde have set på. Blandt andet at Thida ikke har kunne deltage i dansk undervisning på grund af corona-pandemien, som er vigtig for at kunne bestå den obligatoriske dansk prøve. Derudover er der heller ikke taget hensyn til dokumentationen for, at Thida har haft et arbejde i Cambodja. 

“Så synes jeg, man skal tage hensyn til et barn på fem måneder, der skal undvære sin mor, og det er bare ikke i orden, så derfor må Udlændingestyrelsen tage den her sag op igen,” siger Brønderslevs borgmester Mikael Klitgaard (Venstre).

Kommunen opfordrer til at der bliver set på sagen igen - og sker det ikke, så er borgmesteren klar til at rejse sagen overfor Udlændinge . og Integrationsminister Mattias Tesfaye.

Jens Pedersen føker sig rigtig skidt behandlet i forbindelse med sagen og han synes at Udlændingestyrelsen opfører sig iskoldt. Han fortæller også at han synes det er umenneskeligt fordi mor og barn i hans optik hører sammen - og at det derfor er hjerteløst at de har udvist Thida, når hun ikke har haft en fair chance for at lære dansk.