50.000 vil stille Mette Frederiksen for rigsret: Nu skal Folketinget beslutte sig

28/1/21 10:15

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Tusindvis af danskere har stemt for et borgerforslag, der vil have Mette Frederiksen stillet for en rigsret. Nu er det Folketingets partiers tur til at stemme.

Det er gået hurtigt. Rigtigt hurtigt. 

Torsdag står det klart, at folketinget skal stemme om, hvorvidt statsminster Mette Frederiksen (S) skal stilles for en rigsret, der skal udrede statsministerens rolle i sagen om de aflivede danske mink. 

I skrivende stund er det en anden rigsretssag, der diskuteres i folketingssalen. Her førstebehandles titalen mod Inger Støjberg. Samtidig står det dog klart, at Folketinget også kommer til at træffe afgørelse om, hvorvidt der skal rejses en rigsretssag mod statsministeren. 

Det ønsker en stor gruppe borgere nemlig. Det står klart torsdag. 

Når magisk grænse

Først i januar blev et forslag lagt op på hjemmesiden Borgerforslag.dk. Siden er det gået rigtigt hurtigt. Det kommer vi tilbage til. 

Borgerforslag.dk er en side, hvor alle danskere kan stille et forslag. Hvis 50.000 personer med stemmeret til folketingsvalg støtter forslaget, kan det blive fremsat i Folketinget. Det er Folketinget selv, der har oprettet siden. 

Tidligere på måneden oprettede fire stillere et forslag, der havde et meget klart sigte. 

"Mette Frederiksen skal redegøre for den manglende hjemmel til aflive sunde og raske mink inc avlsdyr," skrives der i forslaget, inden der tilføjes:

"Pga der er mange misvisende forhold der er foregået , mht til forsvaret , politi og beredskabsstyrelsen , samt vognmænd og minkavlere." 

Torsdag nåede forslaget flere end de krævede 50.000 stemmer. Det betyder altså, at folketinget nu skal stemme om, hvorvidt statsminister Mette Frederiksen - ligesom Inger Støjberg - skal stilles for en rigsret. 

Du kan se borgerforslaget lige her.