70 ramt indtil nu: Ny sygdom i udbrud

23/12/20 07:41

Christian Granhøj Skouboe

Statens Serum Institut fortæller nu om en ny sygdom, der er opdaget i Danmark.

Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen udreder i øjeblikket et sygdomsudbrud i en virksomhed med en mikroorganisme, der hidtil ikke har været registreret som årsag til sygdomsudbrud i Danmark.

Det drejer sig om en art af mikrosporidier, Enterocytozoon bieneusi. Det formodes, at smitten er sket via fødevarer. Det fortæller Statens Serum Institut onsdag i en pressemeddelelse. 

Det var i oktober måned en virksomhed i hovedstadsområdet rapporterede om mere end 70 sygdomstilfælde af diarré blandt deres medarbejdere.

Sker ikke ofte

Statens Serum Institut har indtil videre fundet prøver fra 11 personer positive for Enterocytozoon bieneusi, som er en art af mikrosporidier.

"Det er ikke en mikroorganisme, vi ofte påviser i Danmark, og vi har ikke tidligere set sygdomsudbrud med denne," skriver Statens Serum

Infektionen kan give kraftig og langvarig diarré, mavesmerter og kvalme. Derudover kan der være symptomer som feber, hovedpine, muskelsmerter og træthed (influenza-lignende). Smitten sker fra afføring fra smittede personer med dårlig hygiejne til andre personer enten direkte eller via mad og drikke.

”Der er ikke registreret personer uden for virksomheden, der skulle være smittet med E. bieneus. Men vi opfordrer til, at landets læger er opmærksomme på patienter med langvarig diarré uden oplagt årsag. Især hvis det er tale om immunsvækkede personer og ved særligt langvarige symptomer” siger afdelingslæge Lasse Skafte Vestergaard, Statens Serum Institut, i pressemeddelelsen.