8-årig døde hos lægen: 'Burde ikke ske'

26/1/23 10:36

Thea M. Andersen

Foto: Shutterstock
Det her burde aldrig nogensinde kunne ske, lyder det fra direktøren hos Astma-Allergi Danmark, Anne Holm Hansen.

I august 2022 døde otteårige Ayram af et alvorligt astmaanfald.

Gispende efter vejret, dør hun i armene på sin grædende far, mens de sidder på gulvet hos deres læge i Haderslev Kommune.

Lægehuset har siden da mødt massiv kritik, da dødsfaldet kunne have været undgået.

Sådan lyder vurderingen fra flere eksperter i Radio4s podcast 'Den døde pige i lægehuset' ifølge Ekstra Bladet.

Ifølge flere eksperter var der flere fatale fejl fra lægehusets side, som endte med at koste Ayram livet.

"Undervejs finder de tegn på, at der er begået fejl i behandlingen. Forældrenes bekymringer er tilsyneladende ikke blevet taget alvorligt nok, og lægehuset har skiftende forklaringer på, hvad der skete på dødsdagen alt efter hvilken myndighed, de forklarer sig til," skriver Radio4 blandt andet om podcasten.

Ifølge Lars Bjerrum, der er professor i almen medicin på Københavns Universitet og praktiserende læge, og Christian Wejse, der både er professor i tværkulturel medicin på Aarhus Universitet og overlæge på Aarhus Universitetshospital, er det blandt andet dårlig kommunikation på grund af sprogbarrierer, der har været skyld i dødsfaldet.

"Det er en sag, hvor der er mange muligheder for, at det kunne være gået anderledes. Det er her ekstra ærgerligt at tænke på, at det er sådan noget som sprogbarrierer, der har spillet ind," siger Christian Wejse.

Forløbet chokerer også for direktøren hos Astma-Allergi Danmark, Anne Holm Hansen, der mener, at det 'aldrig burde ske'.

"Det er fuldstændig tragisk, og det er stærkt usædvanligt, at det sker i Danmark. Den slags kunne vi se for 60-70 år siden, fordi man ikke havde muligheden for at gøre noget, men det har man her. Det her burde aldrig nogensinde kunne ske," siger hun.

Du kan høre hele podcasten ‘Den døde pige i lægehuset’ her.