Aalborg har fået grønt lys til forsøg med selvkørende busser

05/12/2019

Christian Granhøj Skouboe

Sådan ser en af de førerløse busser ud. Foto: Aalborg Kommune
Det første selvkørende forsøgsprojekt på dansk vej har nu fået den endelige godkendelse fra transportministeren. Borgerne i Aalborg Øst kan forvente at kunne hoppe på bussen, så snart kortlægning af ruten og tests er gennemført.

Mest læste i dag

Vejdirektoratet har torsdag givet tilladelse til forsøget med selvkørende busser i Aalborg Øst. Aalborg Kommune står i spidsen for pilotprojektet og har set frem til, at der kom grønt lys fra myndighederne til forsøgsprojektet i Aalborg Øst.

Det oplyser Aalborg Kommune i en pressemeddelelse. 

"Vi er rigtig glade for, at vi nu, som de første i Danmark, har fået tilladelse til at udleve kommunens vision om test af førerløse busser. Det er et skridt på vejen mod en bæredygtig mobilitet, og Aalborg Kommune vil anvende den førerløse teknologi som et middel til at gøre kommunens borgere mere mobile. Derudover vil vi bruge erfaringerne til mere generelt at blive klogere på denne teknologi, som vi regner med, vil komme til at spille en stor rolle i det fremtidige mobilitetssystem, så vi kan skabe gode forbindelser," udtaler borgmester Thomas Kastrup Larsen i pressemeddelelsen.

Virksomheden Holo er nu den første og eneste virksomhed, som har fået tilladelse til at køre med autonome køretøjer i Danmark. Administrerende direktør Peter Sorgenfrei siger:

"For os er det en kæmpe milepæl, vi har nået i dag. Det er ikke første gang, vi ruller ud i blandet trafik med vores selvkørende busser. Men det er første gang, vi gør det på dansk jord. Som dansk virksomhed er det noget helt særligt nu også at få mulighed for at vise fordelene ved selvkørende løsninger herhjemme i Danmark."

Holo har allerede ansat et hold operatører til at stå for den daglige drift i Aalborg Øst, og mens operatørerne venter på at komme i sving i deres lokalområde, har de opnået solid driftserfaring som udsendte i Holos andre pilotprojekter i Sverige, Norge, Finland og Estland. Her har de samlet set arbejdet over 2.300 timer i og omkring de selvkørende busser. 

Skal betjene rute i Aalborg Ø

Næste skridt er, at Aalborg Kommune og Holo i samarbejde med busproducenten Navya klargør og kortlægger ruten samt gennemfører tests. Helt konkret skal der nu konfigureres hastigheder og vigepligt forskellige steder på ruten, ligesom busstoppesteder og andre lokale trafikforhold skal fastsættes og testes, før buslinjen åbnes for passagerer. Den præcise dato for, hvornår driften starter, er derfor endnu ikke fastlagt.

"Beboerne i Aalborg Øst vil i den kommende tid kunne se de førerløse busser køre rundt på Astrupstien som en del af den sidste kortlægning og test. Vi glæder os enormt meget til om et par måneder at byde beboere og gæster i Aalborg Øst ombord i busserne, når det hele er klart," udtaler Hans Henrik Henriksen, rådmand i By- og Landskabsforvaltningen, Aalborg Kommune.

Om projektet

  • Rute på 2,1 km med 10 stoppesteder på Astrupstien, Aalborg Øst.
  • Busserne bemandes i første omgang med en operatør fra Holo for at give passagererne en god oplevelse med den nye teknologi.
  • Kapacitet på op til 11 passagerer.
  • Det bliver gratis at benytte busserne i forsøgsperioden.
  • Busserne er 100% eldrevne og lader op i en garage knyttet til ruten.
  • Busserne er selvkørende og navigerer ved hjælp af en række sensorer og LiDAR-teknologi.

 

Anbefalet til dig