Adskillige danskere hopper på Facebook, for at betale sig fra klip i kørekortet: Der er bare ét problem

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det viser sig, at det er muligt at betale sig fra et klip i kortet - på en måde.

Mest læste i dag

En ny og alarmerende praksis er kommet for dagens lys på det sorte marked på Facebook, hvor kriminelle tilbyder en uortodoks service: muligheden for at betale sig ud af klip i kørekortet.

B.T.'s seneste undersøgelse har afsløret, at personer nu kan købe sig fri fra bøder og klip ved at hyre andre til at påstå, at de har været førere af deres biler.

Undersøgelsen afslørede adskillige opslag i lukkede Facebook-grupper, hvor anonyme brugere tilbyder at overtage klip i kørekortet mod betaling. Disse grupper, der spænder fra salg af hårde stoffer til kopivarer og endda stjålne cykler, fungerer som en slags digital legeplads for dem, der søger at undslippe konsekvenserne af deres trafikovertrædelser.

I gruppen 'BlackMarket', som blev specifikt fremhævet i undersøgelsen, stødte en B.T.-journalist på et opslag med ordene:

"Hej. Jeg kan godt tage et klip i kørekortet. Til en ordentlig pris. Synes godt om opslaget, og jeg skal nok kontakte dig."

I en efterfølgende besked forklarede den anonyme person processen: skal bare have tilsendt bøden og nogle penge, ellers eventuelt mødes under fire øjne mødes.

Selvom det lyder surrealistisk, insisterede personen på, at det kunne lade sig gøre, og forklarede:

den anonyme person skal blot kontakte politiet, informere om de koder og tal der står på bøden, og så ville bøden - på ulovlig vis - få ny ejermand.

Selv spørgsmålet om billeder af den egentlige overtræder blev afvist med forklaringen:

"Det bruger de ikke mere, det er kun, hvis man benægter bøden."

Politiet er dog ikke ligeglade med denne nye og snedige form for bedrag.

"Det er principielt muligt at overtage en anden persons klip i kørekortet, hvis man er i besiddelse af både den sagskode og kontrolkode, som ejer/bruger af bilen har modtaget i forbindelse med bødeudstedelsen. Det er en kriminalitetsform, vi i politiet er bekendt med, og som vi ser på med stor alvor," forklarer Kåre Rolf Hansen, kommunikationskonsulent fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Politiet understreger også, at både den, der unddrager sig straf, og den, der påtager sig ansvaret, begår en alvorlig strafbar handling, der straffes med fængsel ifølge straffelovens § 164, stk. 1.

Anbefalet til dig