Advarer badegæster efter flere farlige situationer ved danske kyster

Foto: Shutterstock

Sommervejret giver livredderne travlt på strandene

Fralandsvind og revlehuller skaber farlige situationer for badegæsterne

Det varme sommervejr giver travlhed for livredderne. I sidste uge hjalp de bl.a. badegæster, som var fanget i stærk strøm og revlehuller, eller som var drevet ud på badedyr eller svømmet for langt ud fra kysten til selv at komme tilbage på land. Med udsigt til endnu en uges fantastisk badevejr – særligt i weekenden – opfordrer livredderne til, at man sætter sig ind i forholdene på stranden, før man bader – og ikke at overvurdere egne evner i vandet. Det sker i en pressemeddelelse, som Tryg

Strandene i hele landet er i disse dage fulde af mennesker, der nyder solen og det lune badevand. Men selvom det er skønt badevejr, skaber eksempelvis revlehuller og fralandsvind stadig farlige situationer, advarer livredderne.

"Hvert år har vi redningsaktioner, hvor badegæster bliver fanget i revlehuller eller taget af fralandsvind, og i sidste uge måtte livredderne hente flere personer tilbage på stranden på grund af det. Badegæsterne bliver overraskede over vandets kræfter, og de har ofte ikke energi til selv at komme i land eller går i panik, hvilket skaber nogle alvorlige situationer," fortæller Lasse Serup Jensby, driftsleder i TrygFonden Kystlivredning, og fortsætter:

"I sidste uge hentede vi også to unge mænd i land, som var svømmet for langt ud fra kysten til, at de selv kunne svømme tilbage, og vi kalder jævnligt badegæster tættere på land for at undgå lignende situationer. Vil man gerne svømme en længere tur, så svøm langs med stranden, så man aldrig kommer længere ud, end man kan bunde og selv er i stand til at komme i land."

Læs også

Mange hunde rammes lige nu: Nu slår de alarm

Lær stranden at kende

En strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje, og derfor er det en god idé at spørge livredderne eller en lokal til råds, inden man går i vandet.

"Mange strandgæster tænker måske ikke over det, men der er rigtig mange ting, som har betydning for, hvor sikker en strand er at bade på. Stranden kan fx være stejl, så der hurtigt bliver dybt, eller der kan være revlehuller, som kræver et trænet øje at spotte i vandoverfladen. Bader man et sted med moler, bølgebrydere eller høfder, er det også godt at sætte sig ind i, hvordan det påvirker strømforholdene i vandet, så man undgår at blive overrasket og bringe sig i farlige situationer," siger René Højer, programchef i TrygFonden, i pressemeddelelsen.

Livredderne opfordrer til, at man vælger en strand med livreddere, som er klar til at træde til, hvis man får problemer i vandet.

Fonden opfordrer desuden til, at man husker de fem baderåd inden strandturen. De er som føler:

  1. Lær at svømme
  2. Gå aldrig alene i vandet
  3. Læs vinden og vandet
  4. Lær stranden at kende
  5. Slip ikke børnene af syne

Søndag 25. juli er det Drukneforebyggelsesdag i hele verden. Det er FN, der har indført dagen, der afvikles for første gang i år. Baggrunden for World Drowning Prevention Day – eller Drukneforebyggelsesdagen, som dagen kaldes af TrygFonden – er, at der på verdensplan hvert år dør omkring 250.000 mennesker i forbindelse med drukneulykker, og mange af dem er børn.

Læs også

Advarer lige nu: Tjek frugter og grøntsager