Advarer danske campister: Har du husket det?

11/05/2022

Sarah Steenfeldt

Foto: shutterstock
Nu lyder der en vigtig påmindelse

Mest læste i dag

Når du planlægger, hvor sæsonens ture med campingvognen skal gå hen, så er det vigtigt at du også husker el- og gassikkerheden. Sørg for at have de rigtige udendørs elkabler med og bruge dem sådan, at de ikke får skader. Sørg også for at få tjekket gas-grillen, gasslangen og gasinstallationen i campingvognen, før du lukker op for gassen.

Det oplyser Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse. 

Sikkerhedsstyrelsen har i 2021 kontrolleret elinstallationerne på 102 danske campingpladser. Mange steder havde eltavlerne skader, der lå kabler på tværs af køreveje eller der var ikke korrekt jordforbindelse til elmateriel, fx udstyr i fælleskøkkener, fordi stikkene ikke passede med jordforbindelsen i typiske danske stikkontakter.

Det er forhold, som ejeren af campingpladsen har ansvar for at holde i orden, men det kan være campinggæsterne, det går ud over, hvis fejl eller skader giver stød eller er årsag til en brand.

Derudover er der også nogle sikkerhedsmæssige forhold, som campisterne skal tage højde for.

"Du har selv ansvar for, at du bruger de rigtige kabler, når du slutter el til din campingvogn. Det skal være forlængerledninger, der er egnede til udendørs brug, så de kan tåle vind og vejr uden risiko for kortslutninger. Du skal også sørge for, at ledningerne ikke placeres på steder, hvor de kan få skader, fordi de ligger på et trafikeret sted eller fordi de kan komme i klemme i fx en døråbning," siger kontorchef Søren Assenholt Muff fra Sikkerhedsstyrelsen.

Sådan undgår du gasulykker

Gasudstyr medbringer campisterne ofte selv. Men det er vigtigt at sikre sig, at gasgrillen, terrassevarmeren eller gasinstallationen i campingvognen er i orden og klar til brug, hvis man vil undgå ulykker, fordi gassen siver ud og kan forårsage en eksplosion.

"Gasslanger og tilslutninger kan kontrolleres ved at komme lidt sæbevand eller en særlig lækagespray på. Det vil boble op og afsløre, hvis der er utætheder," siger Søren Assenholt Muff.

Gasinstallationen i campingvognen er vanskelig selv at kontrollere.

"Hvis man udlejer eller udlåner campingvognen, er der krav om et eftersyn af gasinstallationen mindst en gang om året hos et firma, der har autorisation på området. Der er ikke krav om eftersyn for private campingvogne, men fra Sikkerhedsstyrelsen anbefaler vi, at ejere af campingvogne mindst hvert andet år får gastestet installationen," siger Søren Assenholt Muff.

Anbefalet til dig