Advarer danske forældre: Børnesygdom eksploderer i bekymrende vækst

18/05/2023

Nicolai Haugsted

Foto. Shutterstock
De bekymrende tal er de højeste i de seneste ti år

Mest læste i dag

Statens Serum Institut (SSI) har udsendt et bekymrende nyhedsbrev.

Der har nemlig været den højeste vækst i skoldkopper i 2022 og 2023, end der har fundet sted de seneste 10 år.

I 2023 alene, har der allerede været cirka 300 hospitalskontakter med hensyn til skoldkopper, hvilket er det højeste tal siden 2012.

Ud af de 300, har knap 50 af tilfældene været af voksne over 18, hvorimod næsten 200 er børn i alderen 0-5 år.

- Det samlede billede tyder på en forhøjet forekomst af skoldkopper i 2022 og 2023 efter to år med formodet lavere smitte i 2020 og 2021, som det også er set for flere andre infektionssygdomme (...) SSI forventer derfor en fortsat høj forekomst af skoldkopper i den kommende tid, lyder det i nyhedsbrevet.

Ifølge udtalelsen skyldes det høje tal, at to år med corona førte til passive og forsigtige tilgange til børn og leg, som nu eskalerer efter isolation og afstandtagen.

Seruminstituttet har i de seneste måneder hørt et alarmerende højt tal fra børnelæger, der har informeret om de mange børn der er registreret som smittet med sygdommen.

Det er desværre ikke kun i den yngre aldersgruppe, der opleves vækst af smittetilfælde.

Et stigende antal af ikke-immune gravide kvinder, er også i fortsat stigende tal.

Dette skal tages særdeles alvorligt, da smitte af skoldkopper blandt gravide kvinder, der ikke er beskyttet, kan føre til komplikationer for både mor og barn. Heldigvis kan de kommende mødre modtage en behandling med immunglobulin (WQIG).