I dag bliver der ingen tvivl om, hvornår det er frokosttid på de arbejdspladser, hvor medarbejderne er vendt tilbage. Det fortæller Beredskabsstyrelsen.
"Rigspolitiet og Beredskabsstyrelsen tester hvert år varslingssirenerne den første onsdag i maj klokken 12.00. Der er derfor ingen grund til at blive bekymret, når du hører sirenerne den 5. maj i år," skriver Beredskabsstyrelsen, inden det tilføjes:
"Den årlige sirenetest finder sted den første onsdag i maj."
Hvis man hører sirenerne på en anden dag, skal man tage det alvorligt, understreger styrelsen.
"Ved større ulykker eller katastrofer kan myndighederne advare borgerne på flere måder. Normalt sker det via pressen samt fx myndighedernes profiler i sociale medier og hjemmesider. Når det er særligt alvorlig, kan sirenerne tages i brug."
Sådan skal du forholde dig
Beredskabsstyrelsen sætter ligeledes ord på, hvorda man skal forholde sig i tilfælde af, at der ikke blot var tale om en test af sirenerne,
"Hurtigt efter sirenevarsling udsender myndighederne en beredskabsmeddelelse via dr.dk og tv2.dk. Den vil også kunne høres på DR’s FM-radiokanaler i det berørte geografiske område. DR og TV 2 bringer desuden beredskabsmeddelelsen på tekst-tv side 150," skriver Beredskabsstyrelsen, inden de fortsætter:
"Afhængig af hændelsens karakter vil informationen blive udsendt via endnu flere kanaler, ligesom myndigheder ofte vil bringe beredskabsmeddelelserne via eksempelvis sociale medier og egne hjemmesider."
"I særligt alvorlige tilfælde kan myndighederne udsende beredskabsmeddelelser til offentligheden i medfør af varslingsbekendtgørelsen og varslingsaftalen, evt. kombineret med sirenevarsling i et større eller mindre område. I sådanne situationer er Danmarks Radio og TV 2 forpligtet til at viderebringe informationen fra myndighederne hurtigst muligt."
Det er Beredskabsstyrelsen, der har ansvaret for at drive sirenevarslingssystemet. Styrelsen har herudover udviklet app'en Mobilvarsling, der kan advare brugerne ved større ulykker og katastrofer.