Advarer hundeejere: Vær opmærksom på det

27/04/2021

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Særligt ejere, der har en ældre hund, bør lytte efter, lyder det.

Mest læste i dag

Vi har travet land og rige rundt under corona – og har vi en hund, har den selvfølgelig været med. Men en ældre hund har præcis samme risiko for skader, sygdom og smerter som ældre mennesker har. Agrias skadestatistik viser en kraftig stigning i skader på bevægeapparatet hos hunde. Det fortæller Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse. 

Stigningen, der er på over 50 procent fra første kvartal 2020 til første kvartal 2021, har formentlig flere årsager: Det kan både skyldes, at hunde motioneres meget mere end normalt under corona, og at vi alle har haft bedre tid til at holde øje med, om hunden nu har det godt. Skaderne er typisk i hundens bevægeapparat – hofter, ryg  og knæ.

Det er nemt at glemme, at hunden ældes hurtigere, end vi selv gør, og det kan bl.a. give smerter i kroppen, hvis vi forventer, at den kan småløbe ti kilometer eller gå timelange ture, ligesom den kunne, da den var yngre.

Hunden følger dig i tykt og tyndt

Fordi hunde er sociale væsner, vil de helst gøre dig glad, og traver afsted, så godt de kan ved siden af dig. Men hvis din ældre hund begynder at være lidt modvillig og ikke længere trækker i snoren, som den plejede, så skal du være opmærksom på, at det måske er smerter, der er årsag til dens tilbageholdenhed.

Gennem hele hundens liv er det vigtigt, at den bliver udfordret på et niveau, der passer til dens alder og fysiske formåen. Den skal have tilpas med motion for at undgå overvægt og til at holde dens led og muskler i god form. En passiv hund bliver ikke kun påvirket fysisk – det går også ud over dens mentale sundhed. Hunde, der lever passive liv, bliver lettere senile, så sørg for at aktivere den, så den ikke bare ligger de fleste af døgnets timer for sig selv. Da en ældre hund  typisk er mere rolig, er den nemmere at have med ud, så tag din gamle ven med, når du besøger venner, børnene er til sport, eller du bare skal et smut i byen.

Flere korte ture er bedre end én lang

“For hunde med gigt er det bedre at gå flere korte ture i stedet for et par længere,” siger Mogens Brix, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring. Tag f.eks. hunden med ud i haven, og lad den søge efter et par godbidder eller legetøj, du har gemt, tag den med ud til postkassen, og hvis du har mulighed for det, og læg gåturen et sted, hvor underlaget er blødt.

Almindelige helbredsproblemer hos ældre hunde

  • Gigt – rammer i særlig grad store og tunge hunde, men selv mindre hunderacer kan blive ramt. De mest almindelige symptomer er ledsmerter, der fører til halthed og stive led efter hvile. Undgå trapper, og at hunden skal hoppe op/ned af f.eks. møbler. Tilpas diæt, vægt og motion til hundens alder. Flere korte ture hver dag bør erstatte få længere.
  • Livmoderbetændelse – kan opstå hos alle racer, men hos visse racer rammes mere end halvdelen af tæverne, f.eks. berner sennen, grand danois, irsk ulvehund og rottweiler. Tæveejere bør vælge en sygeforsikring, der dækker hele hundens liv, da livmoderbetændelse ofte rammer de hunde.
  • Tumorer – mærk hunden efter med jævne mellemrum for at opdage eventuelle knuder. En tidlig diagnose giver en bedre prognose.
  • Nedsat syn og hørelse – begynder din hund at høre dårligere, kan du bruge kropssprog til at vise den, hvad du gerne vil. Det nytter alligevel ikke at tale højere. Er det synet, der svigter, er det vigtigt, at I ikke flytter for meget rundt på møblerne derhjemme, og at gåturene går ad kendte ruter.
  • Fedme – pas godt på, at din hund ikke bliver for tyk, når den motioneres mindre. Stol ikke på dine egne øjne, men lyt til dyrlægen eller folk omkring dig. Vi kan ikke altid selv se, når vores hund er blevet for rund. Smut regelmæssigt forbi dyrlægen og få hunden på vægten. Sørg for at få afstemt kosten, for det er ikke rart for ømme led at bære rundt på en masse ekstra vægt.

 

Anbefalet til dig