Advarer mod ekstrem hedebølge

Shutterstock.com
Varmen er i øjeblikket ganske ekstrem.

Mest læste i dag

Sommeren er over os, og vejret er i dag da også ganske sommerligt. Tager man lidt syd på - hvilket mange danskere har gjort - så har sommervarmen da bestemt også gjort sit indtog.

Både Spanien og Portugal er lige nu ramt af en ekstrem hedebølge, hvor dagstemperatureren mange steder overstiger 40 grader. Lokalt kan temperaturen i de kommende dage nå over 46 grader, hvilket i givet fald vil  begynde at nærme sig rekordhøje værdier.

Luftmassen, som ligger over den iberiske halvø i disse dage, er glohed, og i halvanden kilometers højde er temperaturen på mellem 25 og 30 grader. I Danmark er temperaturen i halvanden kilometers højde sjældent over 15-18 grader.

Den varme luftmasse giver altså lokale temperaturer på mellem 40 og 45 grader. Onsdag og torsdag vil temperaturen dog kunne snige sig op på 47 grader, og så er rekorden pludselig ikke langt væk.

Den spanske temperaturrekord, som blev sat sidste år i august, er på 47,4 grader, og den europæiske rekord er på 48 grader.

Både det spanske og det portugisiske meteorologiske institut varsler om ekstrem hede i de kommende dage i forbindelse med hedebølgen. I Spanien kan den vise sig at være ganske særlig.

"Hedebølgen startede søndag og kan vare ni eller ti dage, hvilket gør den til en af de tre længste hedebølger i Spanien siden 1975," siger Ruben del Campo til AFP ifølge TV 2,

Dog vil den aftage i løbet af denne uge og næste uge, men vil så sprede sig til Frankrig, Italien og Tyskland.

Anbefalet til dig