Advarer mod mejsekugler og foderbræt: Mange fodrer havens fugle forkert

Hvis man fodrer fuglene forkert, kan det have konsekvenser for deres helbred. Foto: Shutterstock
Fuglene kan blive meget syge, når de fodres forkert af ellers velmenende danskere.

Mest læste i dag

De klassiske foderbræt findes i rigtig mange haver, men de er ikke så fuglevenlige, som mange tror. Foderbrættet kan gøre havens fugle syge, fordi de skider i de samme korn, som de spiser.

Derudover er de klassiske mejsekugler, der kan købes i supermarkederne, en slags fastfood for fugle, som samtidig bliver hård i frost og indimellem består mere af hvedekerner, som mejserne alligevel ikke gider, end af fedt. Det værste er dog, at mejsekuglerne er pakket ind i et plastiknet, der er til fare for alle havens dyr, fortæller Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse, i en pressemeddelelse.

”I stedet for foderbrættet og mejsekuglerne bør man finde mere dyrevenlige metoder til at fodre havens fugle. Man bør gå over til foderautomat, ophængte fedtkogler og æbler udlagt på græsplænen,” siger Michael Carlsen, der her giver gode råd til fuglevenner.

Hvilke frø til hvilke fugle?

En foderautomat og de rigtige frø kan man købe på trælasten, planteskolen eller endda i supermarkedet. Hvad angår frø og kerner er der sammenhæng mellem hvilke frø, man fylder i foderautomaten, og hvilke fugle, der kommer og spiser. Frøene afgør, om det f.eks. er spurve eller mejser, der spiser fra foderautomaten.

”Hampefrø er mest for fugle, der spiser på stedet. Det er for eksempel spurve, finker og stillitser, hvorimod solsikkekerner er for fugle, der pendler mellem et skjulested og foderautomaten. Det gælder for eksempel blåmejser og musvitter, som helst vil spise skjult og i sikkerhed,” forklarer Michael Carlsen.

I og med, at nogle fugle foretrækker at pendle mellem et skjul og foderautomaten, og andre hellere spiser på stedet, er det vigtigt at tænke over, hvor foderautomaten skal placeres. Spurve er meget opmærksomme på spurvehøgen og foretrækker derfor en foderautomat, der ikke er placeret langt fra buskadset. Mejserne derimod flyver gerne til en foderautomat, der er placeret mere åbent, da de alligevel pendler mellem et skjul og foderautomaten.

Du kan fodre med hjemmelavede foderkugler

En sund vinterkost til fuglene kan kombineres med en omgang vinterhygge for hele familien. Det eneste, det kræver, er nogle få ingredienser samt kogler i stedet for plastiknet.

Det skal du bruge:

  • Kogler (fyrrekogler er mest egnede)
  • Natursnor
  • Økologisk fedt
  • Økologisk havregryn

Sådan gør du:

  • Anskaf 4-6 kogler enten ved køb eller familie-ekspedition til den nærmeste skov. Lad koglerne stå indenfor i nogle dage, så de åbner sig.
  • Bind en løkke i enden på de åbnede kogler, så de kan hænges op i haven.
  • Bland fedt og havregryn (mere af det første og mindre af det sidste). Vurder selv efter blandingens konsistens, hvorvidt der skal tilsættes mere fedt eller havregryn. Den ønskede konsistens er klæbrig og fast.
  • Tag en kogle og stop fedtblandingen ind mellem kogleskællene.
  • Koglerne er nu klar til at blive hængt op i haven.

Anbefalet til dig