Advarer nu danskerne mod "dødsfælde"

Foto: Shutterstock

"Sankthansbål er en dødsfælde for dyrene," så klart er budskabet fra Dyrenes Beskyttelse, der nu advarer danskerne.

Hver år tændes flere hundrede Sankthansbål rundt omkring i Danmark. Desværre fanges mange dyr i flammerne, fordi de ser kvasbunken som det perfekte skjulested. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor nu til at flytte og ombygge bålet, umiddelbart inden det tændes, så evt. dyr kommer ud af deres skjul. Det oplyser organisationen i en pressemeddelelse, hvor de ønsker at gøre opmærksomme på de potentielt farlige bål. 

I år fejres Sankthansaften onsdag d. 23. juni, og mens det er festligt for danskerne at tænde bål, så kan det være fatalt for dyrene. Juni er sæson for dyreunger, der har brug for at være i skjul for rovdyr, og det store Sankthansbål er et ideelt skjulested for mange smådyr, der bruger kvasbunken til at bygge rede i eller blot som almindeligt gemmested.

"Dyrene er eksperter i at gemme sig, så det er nemt at overse dem. Hvis der er dyreunger i bunken, kan de sandsynligvis slet ikke flytte sig, fordi de stadig er for små. Derfor forsvinder de ikke, selv om man rusker i bunken," siger Michael Carlsen.

Hvert år finder dyr som mus, pindsvin, fugle og katte skjul inde i bunken, og de når ofte ikke at flygte fra bålets flammer, før det er for sent. Og det er ikke nok at tjekke bålet for dyr inden optænding, mener Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse. Bålet skal flyttes og bygges om.

Læs også

Ny variant spreder sig: Vi tager den meget alvorligt

Flyt og genopbyg inden bålet tændes

Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til, at man flytter og genopbygger sit Sankthansbål samme dag som det tændes om aftenen. På den måde undgår man, at dyrene fanges i flammerne.

Selv om det kan lyde som en stor opgave, er det nødvendigt hvis man vil undgå at dyr brænder inde, fortæller Michael Carlsen.

"Hvis bålmaterialet allerede er samlet, burde det være en overkommelig opgave at flytte bålet. Det skal helst gøres så tæt på optænding som muligt, og allerhelst samme dag det tændes. Formålet er jo, at færrest mulige dyr kommer i fare."

Læs også

Christian Eriksen bryder tavsheden