Advarer: Særligt én gruppe er udsat for skader på skiferien

Af: Ida Hansson

|

13/12/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Sidste år hjalp SOS Internationals alarmcentral for rejseassistance mere end 1.000 danskere, der var kommet til skade på skiferien, og særligt én målgruppe er udsat.

Mest læste i dag

Vinteren er over os og snart drager flere af os mod mere snelige landskaber for at udfolde os som ægte skitalenter. Udfordringen er, at vi i skiferien er langt mere aktive, end vi er til hverdag, og det kan give skader.

Når vi begiver os ud på de sneklædte pister, er der specielt en aldersgruppe, der bliver skadet. Knap hver fjerde (23 procent) af de skadelidte, som SOS International hjalp, var i aldersgruppen 50-59 år. 

- Alderen påvirker vores fysiske form, og det kan være en af ​​mange faktorer, der gør, at man har større risiko for at få en skade, når man er over 50 år. Normalt er du mere aktiv på en skiferie, end du er til daglig, og kroppen kan få lidt af et chok, når den udsættes for uvante belastninger i form af bevægelser og stillinger, men også fald, siger tidligere skiinstruktør, nu fysioterapeut hos SOS International, Oscar Lundström.

På en delt andenplads kommer de 10-19-årige og de 20-29-årige, der står for hver 20 procent af skaderne.

Pas på knæ og skuldre
Når SOS International hjælper tilskadekomne skiløbere, er det ofte knæ- og skulderskader, der skal behandles. Næsten halvdelen af skaderne er knæskader (45 procent), mens skuldeskader udgør cirka hver sjette skade (16 procent).

- Når vi begiver os ud på skiene, sætter vi nogle andre muskelgrupper, led og sener i spil. På ski og snowboard er det især knæene, der får en udfordring, fordi de bliver vredet mere, end de er vant til i vores daglige liv. Derfor kan man have stor gavn af at begynde at træne sine led og muskler inden skiferien, så de er mere robuste og klar til turene på pisten, siger Oscar Lundström i en pressemeddelelse.

Skader kan ikke undgås – men forebygges
Ifølge Oscar Lundström kan det være svært helt at undgå skader, når man står på ski. Særligt hvis man ikke er så erfaren. Men mange skader kan forebygges med målrettet træning, som styrker dine led og muskler. Og denne træning kan man med fordel gå i gang med allerede nu, selvom pisterne måske først skal udfordres i uge 7 eller 8 i 2023.

Oscar Lundström anbefaler, at man allerede nu begynder at bevæge sig tre gange om ugen enten ved løb eller cykling. Derudover peger han på fem gode øvelser, som man med fordel kan supplere med efter sin konditionstræning:

  • Squats

  • Wall sit

  • Skihop

  • Planke

  • Torsorotation

Anbefalet til dig