Advarer: Venter lige om hjørnet

Nyheder
Foto: Shutterstock
Katteejere bør tage sig i agt i disse dage., lyder det.

Lige nu læser andre også

Katten slæber sine poter over gulvet og stryger hengivent ryggen op ad dit ben. Den gnubber sit bagparti op ad væggen, mens dens hale stritter i vejret, og den bereder sig på parringspositionen mens den mjaver højlydt. “En sådan pludselig adfærd kan kun betyde én ting: løbetid,” fortæller Tine Antvorskov, direktør i Agria Dyreforsikring.

"Når katten bliver kønsmoden, ændrer den typisk adfærd og der kommer løbetid.Det er ofte en overraskelse for katteejere. Det er en helt naturlig del af kattens biologi – men kan både være besværligt og hårdt for katten,” siger Tine Antvorskov i en pressemeddelelse, som selskabet har sendt ud. 

Tidspunktet for løbetid er usikkert, men forekommer ofte første gang hos alle raske hunkatte, når de er mellem seks og atten måneder gamle.

Som regel kommer katte i løbetid, når vejret bliver lysere udenfor fra omkring januar til marts, men vores elektriske belysning kan skabe rod i deres cyklus. Derfor er det typisk, at udekatte følger en mere årstidsrelateret cyklus, hvor indekatte kan komme i løbetid hele året. Herudover har kattens race og kropsvægt også indflydelse på dens løbetid. Hvis flere hunkatte opholder sig i samme hjem, kan de ligeledes påvirke hinandens cyklusser.

Et afgørende spørgsmål

"Man skal kraftigt overveje, om katten skal neutraliseres, da det kan forbedre livskvaliteten for både katteejeren og katten samt reducere risikoen for diverse sygdomme. Problemet er, at mange tror, at katten har bedst af at være intakt, altså at katten er fødedygtig, fordi de ikke kender de risici, der er,” påpeger Mogens Brix, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring. “Ud over de gener, som katten har i løbetiden, udgør uventede eller for mange graviditeter og sekundære infektionssygdomme ligeledes en risiko for kattens helbred.”

Problemer ved en fertil kat

For kattens ejer er de mest problematiske adfærdsændringer hos en hunkat i løbetid ofte, at katten uafbrudt miaver og strinter med urin. Det gør katten for at signalere, at den er tilgængelig for en han og er klar til parring.

Generelt gælder det både for intakte hun- og hankatte, at de vil færdes meget udendørs og udvide deres territorium. Dette medfører, at de oftere kommer i territoriale slagsmål og foretager utilsigtede parringer – med kraftigt øget risiko for både sygdom og skade.. De katte, der søger længere væk hjemmefra, har også en større risiko i trafikken, idet de helt konkret opholder sig længere tid ved og på vejene.

Hvis du ejer en hunkat

  • P-piller er KUN en midlertidig løsning for hunkatten og anbefales ikke i længden. P-pillerne indeholder hormoner og har en del bivirkninger, der øger risikoen for, at katten får brystkræft, livmoderbetændelse og cyster på æggestokkene. Dertil kommer, at katten kan kaste pillerne op, når du ikke ser det – og derved kan blive drægtig alligevel.
  • Sterilisering er betegnelsen for neutralisering af en hunkat, og det er den mere langsigtede løsning, som de fleste dyrlæger anbefaler. Her fjerner dyrlægen kattens æggestokke og livmoder, mens katten er bedøvet. Kun få dage efter operationen er katten frisk igen, og stingene kan tages ud. De efterlader kun et lille ar.

 Hvis du ejer en hankat

  • Har du en hankat, er der primært én løsning. Det er kastrering. Her foretager dyrlægen et indgreb, som er noget mindre sammenlignet med hunkattens. Katten kommer sig hurtigt.

Når katten er neutraliseret

"Efter indgreb på både han- og hunkatte er det vigtigt at være ekstra opmærksom på kattens trivsel,” siger Mogens Brix, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

"Katten vil være meget træt som følge af operationen. Den kan have svært ved at holde sig varm, og derfor bør man lægge den et lunt sted, hvor den lige så stille kan komme til sig selv igen. Sørg også for, at katten ikke kan komme ud, før den er helt frisk igen. Nogle katte kan have ufrivillig vandladning, så sørg for at skifte underlaget, hvis der har været uheld. Yderligere pointerer Mogens Brix, at katteejere skal lægge mærke til, hvor meget kattene spiser efter neutraliseringen. Det hænger sammen med, at neutraliserede katte har en tendens til at blive overvægtige efter operationen, da de indtager for meget foder eller foder med for højt energiniveau og kan opleve en nedsat metabolisme. Men dette kan nemt håndteres ved at tilbyde katten et foder særligt udviklet til neutraliserede katte, der tager hensyn til de fysiske ændringer der kan komme.

 

Anbefalet til dig