ADVARSEL: Danske børn elsker farlig dille

04/8/20 09:00

Christian Granhøj Skouboe

Indhegnede havetrampoliner er blevet et fast indslag i danske boligkvarterer. Foto: Shutterstock
Selvom de vækker glæde hos de mindste, skal man ikke lade sig narre. Nye tal viser, at havetrampoliner også fører til tusindvis af skader hos børn hvert år.

Glade børn på trampoliner er efterhånden blevet blandt de mest almindelige lydindslag i danske sommerhus- og villakvarterer, hvor der nu findes en trampolin i mere end hver tredje danske have.  

Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige Forsikring. Her svarer hele 39 procent af de adspurgte, at de har valgt at investere i en trampolin til hjemmets yngste. 

Men selvom trampolinerne kan holde børn og voksne beskæftiget i timevis, så fører de hvert år også til ulykker, hvor især børn kommer til skade. 

For godt 10 procent af de danske trampolin-ejere fortæller i samme undersøgelse, at de har oplevet, at børn er kommet til skade under leg på det populære legeudstyr.  

De tusindvis af skader hvert år varierer mellem alt fra alvorlige brud til blå mærker og forstuvninger, men en række forholdsregler vil kunne fjerne en del fra ulykkesstatistikken, lyder det fra skadedirektør i Gjensidige Forsikring, Henrik Sagild, i en pressemeddelelse.   

“Først og fremmest er det vigtigt at have et net rundt om trampolinen, men derudover bør man også have fokus på en række regler under legen. Eksempelvis bør man kun hoppe en ad gangen, da to eller flere børn på trampolinen ofte fører til uheld, hvor man hopper ind i hinanden, eller hvor et barn kan få alt for meget fart på og miste kontrollen,” siger Henrik Sagild, der har samlet en række gode råd til at undgå ulykker på trampolinen.  

5 gode råd til at undgå ulykker på trampoliner  

  1. Sørg for, at der er sikkerhedsnet om trampolinen, og at det sidder ordentligt fast. 
  2. Lad aldrig mere end et barn ad gangen hoppe på trampolinen. 
  3. Sørg for at holde de mindste børn under opsyn, mens de bruger trampolinen. 
  4. Sørg for, at børnene ikke laver saltomortaler, da det ofte fører til de mest alvorlige skader. 
  5. Gå ofte trampolinen efter for løse og rustne dele.