Advarsel fra DMI: Stor risiko for oversvømmelser

Af: Ida Hansson

|

03/01/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Denne uge kan byde på utrolig meget regn.

Mest læste i dag

Den første uge af 2023 kommer til at byde på en del nedbør, hvis man skal tro DMI.

En masse nedbør øger risikoen for oversvømmelse markant, og det kan især komme til at ramme flere dele af Jylland, lyder det fra DMI ifølge B.T.

Vandet står i forvejen allerede højt i mange åer og vandløb i Danmark. Derudover ses mange sumpede marker rundtomkring i landet.

»Vejrudviklingen er mere usikker i den følgende weekend, men hvis vi tæller den med, vil vi ifølge den seneste prognose kunne få over 90 millimeter nedbør i Jylland fra i dag og frem til næste mandag,« siger DMIs vagtchef, Martin Lindberg.

Jonas Wied Pedersen er ekspert hos DMI i oversvømmelser, og han peger på, at fordampningen om vinteren går langsommere end i sommermånederne.

»Om vinteren er det ofte de store vandløb, der giver problemer, når en længere periode med regn mætter jorden i hele landsdele. I disse situationer behøver nedbørsintensiteterne ikke at være særligt voldsomme, før det kan give problemer,« siger Jonas Wied Pedersen.

Af samme årsag ser Jonas Wied Pedersen med stor bekymring på den kommende uges prognose, som han især retter mod det vestlige Jylland og Sønderjylland.

I december måned faldt der 77 millimeter nedbør over hele landet. Der var dog flere steder i det vestlige Jylland og Sønderjylland, som fik noget mere nedbør.

Her blev der målt op til 156 millimeters nedbør, og vandstanden i en del vandløb står allerede nu op til kanten.

Derfor skal der ikke ret meget nedbør til, før det kan løbe over og føre til oversvømmelse.

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Ville ikke være med: Dette nægtede Puk Elgård at gøre i Go' Morgen Danmark I syv år var Puk Elgård vært på Go' Morgen Danmark - og undervejs var det særligt én udfordring, som hun svarede klart nej til.

Anbefalet til dig