Advarsel: Pas på kopivarer i den søde juletid

26/11/2019

Christian Granhøj Skouboe

Black Friday og sidenhen julen inspirerer mange til at handle på netbutikkerne. Foto: Shutterstock
Toldstyrelsen advarer danskere, som har tænkt sig at handle ind til Black Friday og juletiden. Vær sikker på, at du ikke køber kopivarer, hvis du handler ind på netbutikker uden for EU.

Mest læste i dag

På fredag går forbrugernes digitale tilbudsjagt ind, når danske og udenlandske netbutikker afholder Black Friday og Cyber Monday. I Toldstyrelsen ser man flere og flere kopivarer bestilt hjem fra netbutikker uden for EU, og derfor opfordrer styrelsen borgere under Black Friday og Cyber Monday til at være ekstra opmærksomme på risikoen for at købe kopivarer. Det oplyser Toldstyrelsen.

Seks spørgsmål, du bør stille dig selv, før du handler på nettet:

  • Er der sprogfejl og skæve priser på netbutikken?
  • Er prisen mistænkelig lav?
  • Er hjemmesidens "Om os"-side er troværdig?
  • Er webadressen mærkelig? 
  • Er betalingsmulighederne mistænkelige?*

*Betal altid med kort, så du kan benytte indsigelsesordningen, kontakt din bank for yderligere.

I modsætning til en fysisk butik er det generelt sværere at vurdere om en vare er ægte eller falsk, herunder om kvaliteten modsvarer prisen. Det gør sig ikke mindst gældende under Black Friday og Cyber Monday, hvor flere netbutikker har skruet ned for priserne, fortæller kontroldirektør i Toldstyrelsen, Preben Buchholtz, i en pressemeddelelse. 

"Vi vil rigtig gerne hjælpe borgerne, når de handler på nettet, og vi har som myndighed et ansvar for at oplyse om faldgruberne, siger Preben Buchholtz, der også peger på, at kopivarer i visse tilfælde kan være direkte sundhedsfarlige for forbrugerne."

De seneste fem år har Toldstyrelsen oplevet en stigning på 65 pct. i antallet af sager med kopivarer, og i årets første 10 måneder har der været knap 6.300 sager. Det er særligt parfume, merchandise, tøj, tilbehør til mobiltelefoner og sportssko købt på nettet, som tolderne beslaglægger i toldkontrollen.

Hjemmeside giver gode råd

På hjemmesiden jegvælgerægte.dk kan danske forbrugere få gode råd til, hvordan man styrer uden om kopivarer, spotter en ulovlig hjemmeside – og hvad man skal gøre, hvis man alligevel har købt en kopivare. 

"Det er ikke ulovligt at købe kopivarer på nettet til privat brug, men man kan risikere, at varerne bliver tilbageholdt, da det er ulovligt for sælgeren at sælge kopivarer. Vi vil rigtig gerne hjælpe borgerne, så de bliver klar over konsekvenserne af at købe kopivarer på nettet, og derfor opfordrer vi altid til at tjekke reglerne på hjemmesiden jegvælgerægte.dk," siger Preben Buchholtz Hansen. 

 

Anbefalet til dig