Advarsel: Særligt en gruppe danskere har tårnhøj risiko for at ende i ulykke

Nyheder
Foto: Shutterstock
Særligt en gruppe danskere er i overhængende risiko for at ende i en trafikulykke, fortæller Rådet for Sikker Trafik.

Lige nu læser andre også

Hvis du som forælder er bekymret, når du låner bilen til dit barn med et nyt kørekort, er det ikke uden grund. De yngste bilister har nemlig mere end fire gange så stor risiko pr. kørt kilometer for at ende i en alvorlig ulykke, som dræber eller kvæster dem selv eller andre, end du har som forælder. Det fortæller Rådet for Sikker Trafik tirsdag i en pressemeddelelse. 

Den risiko er alt for høj, og derfor lancerer Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden en ny kampagne målrettet unge i aldersgruppen 17-24 år, som skal få dem til at ændre adfærd i trafikken. Tal fra vejdirektoratet viser, at når unge i alderen 17-24-årige er involveret i en alvorlig trafikulykke, så sker det oftest i en personbil.

Derfor sker det

I perioden 2015-2019 har 88 unge mistet livet og 690 er kommet alvorligt til skade i en trafikulykke, hvor de befandt sig i en personbil. Ulykkesstatistikkerne viser, at faktorer som uopmærksomhed, høj fart, spirituskørsel og manglende sele alt for ofte optræder i ulykkerne med de unge bilister.

"Når unge kommer alvorligt til skade i trafikken, sker det ofte, fordi de tager flere chancer bag rattet, og fordi de vælger at køre for stærkt eller har alkohol i blodet. De unge bilisters manglende rutine og højere risikovillighed har desværre den konsekvens, at de oftere er involveret i ulykker, som går ud over dem selv, deres kammerater i bilen eller andre trafikanter på vejene, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

De seneste fem år er 1.714 mennesker blevet dræbt eller kommet alvorligt til skade i ulykker, hvor en 17 til 24-årig bilist var involveret. Når unge bilister er involveret i alvorlige trafikulykker, er der altså ofte også andre, der kommer alvorligt til skade eller bliver dræbt.

Det kan du gøre som forælder

Når ens barn bliver gammel nok til at køre bil, kan det virke umuligt at påvirke den unge til at træffe de rigtige valg i trafikken. Man kan fristes til at tro, at de unge ikke lytter til forældrene mere.

Men der er håb, for historisk set er det lykkedes at få antallet af ulykker med unge bragt markant ned. Desværre er den positive udvikling gået i stå, og det kræver, at der igen kommer særligt fokus på de unge, som i forhold til resten af befolkningen stadig er overrepræsenterede i ulykkesstatistikken.

Som forælder er det en god ide at fastholde kravet til sit barn om, at de skal køre efter reglerne. For selvom nogle unge har en mere afslappet holdning til spritkørsel, for høj fart, uopmærksomhed og manglende sele end deres forældres generation, så svarer 36 procent af de adspurgte unge, at det har en effekt, hvis forældrene er gode rollemodeller og hvis de stiller krav til, at de unge skal køre lovligt. Det viser en undersøgelse udført af Wilke for Rådet for Sikker Trafik.

"Det er altså vigtigt at holde fast i sine krav om, at de skal opføre sig lovligt og hensynsfuldt i trafikken. Det kan faktisk få de unge til at tænke sig om en ekstra gang og overholde reglerne," siger René Højer, programchef i TrygFonden.

De unge bliver påvirket

Samme undersøgelse viser, at risikoen for at blive stoppet af politiet, få et klip i kørekortet samt kampagner og historier om trafikulykker på sociale medier påvirker de unge, så de i højere grad tænker på at overholde reglerne.

Når dit barn har fået kørekort, er det en god ide at køre så meget som muligt med dem de første par år, så de får noget rutine med dig som passager. Manglende rutine og evne til at forudse farlige situationer øger risikoen for de unge, fortæller Rådet for Sikker Trafik.

Tal med din søn/datter, der lige har fået kørekort om, at deres valg i trafikken kan have betydning for deres og andres fremtid. En ulykke rammer ikke nødvendigvis kun dem selv, de kan også få andres liv på samvittigheden.

  • Selv en lille fartoverskridelse kan have afgørende betydning for om ulykken sker, og hvor alvorlig den bliver.
  • Selen kan redde deres og andres liv.
  • Få sekunders uopmærksomhed kan have store konsekvenser. Læg mobilen.
  • De skal få styr på, hvordan de kommer hjem fra fest, inden de tager af sted og aldrig køre med en fuld kammerat.
  • Det er okay at sige fra, hvis andre er uopmærksomme, mens de kører bil, ikke har sele på eller kører for stærkt.

 

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Utallige danskere fik en airfryer til jul: Nu er der trist nyt Disse danskere skal enten vente længe - eller punge ud.

Anbefalet til dig