Advarsel: Udgør stor brandfare

05/7/22 10:28

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Hvis du kører i el-bil, så skal du huske at være opmærksom.

En mormor-ladning tager tid, og det er ikke sikkert, at du kan nå at oplade elbilen over natten ude i sommerlandet med en mormor-ladning. Mormor-lader er blevet et almindeligt navn for elbilens nødlader, da den er tænkt til, at man kan oplade sin elbil under besøg hos en mormor, der ikke har en elbil.

Vil du undgå brandfare, så fald ikke for fristelsen til at købe en kraftigere mormor-lader eller at indstille mormor-laderen til mere end 6 ampere. Det oplyser Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Kraftigere mormor-ladere, og mormor-ladere, der kan indstilles til mere end 6 ampere, er ulovlige at sælge i Danmark, da almindelige stikkontakter kun kan tåle gentagne varige belastninger på 6 ampere.

"I Danmark har vi en national undtagelse til den internationale standard, da hovedparten af vores almindelige husholdningsstikkontakter kun kan tåle gentagen varig belastning på max. 6 ampere. Det er derfor vigtigt, at du nøjes med at trække de ampere, hvis du må ty til en mormor-ladning," siger kontorchef Kirstine Gottlieb, Sikkerhedsstyrelsen.

Har du lejet et sommerhus, hvor du kan anvende industristik og har en mormorlader med påmonteret industristik, så kan du lade med mere end 6 ampere uden brandfare.

Sikkerhedsstyrelsen kan trods en tidligere kontrol-indsats konstatere, at man på websites stadig kan købe ulovlige mormorladere, der trækker mere end 6 ampere. Detailhandlen skal være opmærksom på, at man som virksomhed risikerer en bøde på mindst 50.000 kroner efter produktsikkerhedsloven, når man sælger disse ladere.

Gode råd:
Du kan med købet af din elbil have fået en mormor-lader med, som kan trække mere end 6 ampere, men det er ulovligt at anvende i Danmark. Mere end 6 ampere må kun anvendes, hvis mormor-laderen er fremstillet med industristik.

Brune/sorte misfarvninger omkring stikkontakter kan være indikation på, at der har været for store belastninger og/eller dårlige forbindelser mellem stikprop og stikkontakt.

Blinker lyset kraftigt / bliver markant svagere, når opladeren tilsluttes. Det indikerer, at installation i forvejen er belastet og ikke bør belastes yderligere.

Anskaf en brandalarm, hvis du ikke allerede har en.