Afkræftet havskilpaddeunge fundet på dansk strand: Nu er der nyt

19/06/2020

Christian Granhøj Skouboe

Havskilpadden har nu fået det bedre. Foto: Den Blå Planet
Syg, afkræftet og alene. En havskilpaddeunge havde behov for hjælp, da den lå på Blåvand Strand.

Mest læste i dag

Den Blå Planet, Danmarks Akvarium modtog i januar en ny beboer. To tyske turister havde fundet en syg og afkræftet havskildpaddeunge på Blåvand Strand. Havskildpadden er blevet helbredt og har nu fået permanent adresse på akvariet i Kastrup.

Lugten af nytårskrudt havde knapt lagt sig, da den lille havskildpadde blev fundet på den jyske vestkyst. Den stærkt afkølede havskildpadde blev transporteret til Den Blå Planet og kom i behandling. Den nye beboer pådrog sig en slem lungebetændelse i det iskolde havvand, men den reagerede fint på sin antibiotiske behandling og er nu helt rask.

Skildpaddens fremtidsudsigter har indtil nu har været uklare.

”Hvis et dyr bliver fundet langt fra sine naturlige omgivelser, og chancerne for overlevelse på anden vis er større, kan man få dispensation til at beholde dyret. Den dispensation har vi nu fået af Naturstyrelsen,” fortæller Lars Skou Olsen, chefdyrepasser på Den Blå Planet.

Kuk i skildpadde-GPS’en

Havskildpadder bruger jordens magnetiske felter til at navigere efter. Klodens store havstrømme fungerer som undersøiske transportbælter for havskildpadderne. De svømmer med havstrømmene, ligesom vi mennesker suser med toget. På den måde sparer havskildpadderne på energien. De lange rejser kan strække sig over flere tusind kilometer årligt.

”Vi er glade for, at skildpadden har fået adresse hos os på Den Blå Planet. Dyret er sandsynligvis faret vild på turen fra Azorerne, hvor Golfstrømmen har ført den til Europa. Herfra sørgede Jyllandsstrømmen for, at den blev skyllet i land på Blåvand Strand. Havskildpadden giver os endnu større viden om arten - blandt andet deres fantastiske vandringsmønstre, og hvad der kan gå galt, hvis der går kuk i deres indbyggede GPS,” forklarer Lars Skou Olsen.

Personlige assistenter skal rense skildpaddeskjoldet

Fremover skal havskildpadden vokse sig stor og stærk. Dyret skal bo i Kastrup, så længe Den Blå Planet kan have den. På sigt flytter den nye beboer i Oceantanken, der rummer fire millioner liter vand. Inden skildpadden er stor nok til at flytte, får den sig nogle nye eksotiske værelseskammerater. Snegle og muslinger bliver en del af kollektivet, men også tropiske fisk flytter ind hos havskildpadden - blandt andet kirurgfisk, der spiser alger fra skildpaddens skjold. Det sker også i naturligt i verdenshavene.

Den Blå Planet, Danmarks Akvarium holder længe åbent helt til kl. 21:00 i perioden 29. juni til og med 10. august. Her kan du møde mere end 18.000 dyr, og du kan blandt andet se den strandede havskildpadde, som holder til i akvarie 35.

 

Anbefalet til dig