Aflivningen af mink koster kassen: Så mange milliarder er regningen steget med

Af: Mie M.B

|

31/01/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det første skøn på hvad regningen ville løbe op i viser sig slet ikke at holde stik

Lige nu læser andre også

Den samlede regning for lukningen af minkerhvervet i Danmark er steget til 29,5 milliarder kroner, en stigning på 6,3 milliarder mere end oprindeligt forventet. Dette markante spring i omkostningerne, som blev offentliggjort af Fødevareministeriet, understreger omfanget af den kontroversielle beslutning fra november 2020 om at aflive alle 15 millioner mink i landet. Det skriver TV 2.

Denne handling førte til en aftale i januar 2021, hvor regeringen og et bredt flertal besluttede at tilbyde "fuldstændig" erstatning til minkavlerne og følgeerhvervene. Oprindeligt blev omkostningerne skønnet til cirka 19 milliarder kroner, men dette tal er nu kraftigt revideret opad.

Minkavler Dion Hjørringgaard, en af de mange berørte af denne beslutning, udtrykker sin forundring over den store regnefejl. Han forventer, at hans egen sag vil være afsluttet ved udgangen af 2024, men påpeger, at sagsforløbet har været "ekstremt langt".

Denne økonomiske belastning har vakt politisk opsigt. Christian Friis Bach fra Radikale Venstre, der var en del af erstatningsaftalen, kalder sagen for "en skandale" og udtrykker forståelse for offentlighedens forbløffelse. Hans Kristian Skibby fra Danmarksdemokraterne peger direkte på statsminister Mette Frederiksen (S) som bærer af det fulde ansvar for denne kostbare beslutning.

I 2022 konkluderede Minkkommissionen, at topembedsmænd var skyldige i grov vildledning og tjenesteforseelser i forbindelse med aflivningsbeslutningen. Kommissionen fastslog, at statsministeren var uvidende om de specifikke forhold, men at hendes ageren førte til vildledning af minkavlere, offentligheden og ulovlige instrukser til myndighederne den 4. november 2020.

Mest læste

Supermarkedsansat med bøn til kunder: Stop med det En supermarkedsansat har en bøn til kunderne om at droppe den ulækre vane, der særligt forsvandt under coronapandemien.
Sådan rengøres fugerne på badeværelset nemt: Hjemmeremedier der fjerner snavs for altid Fugerne mellem badeværelses fliserne er meget tilbøjelige til, at blive misfarvet, og det er bestemt ikke nogen fryd for øjet, og ej heller særlig hygiejnisk. Heldigvis er der nogle nemme og effektive hjemme remedier, du kan bruge til, at give dit badeværelse en opgradering.

Anbefalet til dig