Afslører om dronning Margrethe: Præcis den samme

Nyheder
Foto: Kim Refslund, DR ©
Snart kan interesserede opleve en helt særlig karet

Lige nu læser andre også

Ved fejringen af 101-året for genforeningen den 13. juni kørte dronning Margrethe, kronprins Frederik og prins Christian over den gamle grænse i en helt særlig karet. Ved genforeningen i 1920 kørte dronningens farmor, dronning Alexandrine, nemlig over grænsen i nøjagtig den samme vogn.

Foran red kong Christian 10. på den hvide hest. Fra tirsdag den 6. juli kan kareten ses i udstillingen Kongelige Vogne på Slesvigske Vognsamling i Haderslev sammen med andre vogne fra kongehuset og fra museets egen samling. Det fortæller museet nu. 

Kim Jacobus Paulsen er museumsinspektør ved Slesvigske Vognsamling og glæder sig til at præsentere de Kongelige Vogne for museets gæster

Ved særlige begivenheder kører dronningen og kongefamilien stadig i hestevogn. Det skete bl.a. ved den store fejring af genforeningen den 13. juni, hvor dronningen kørte over den gamle grænse ved Frederikshøj i den samme karet, som også kørte over grænsen i 1920. Kareten er blevet brugt af både dronningen og hendes forgængere ved mange statsbesøg og officielle begivenheder siden den blev bygget i 1864. Og fra den 6. juli kan den opleves sammen med de øvrige vogne i udstillingen Kongelige Vogne på Slesvigske Vognsamling. 

“Vi har gennem længere tid oparbejdet et rigtig godt samarbejde med Den Kongelige Stald, og derfor har vi fået mulighed for at vise de her helt enestående vogne frem til vores gæster.” fortæller Kim Jacobus Paulsen, der er museumsinspektør på Slesvigske Vognsamling. 

Både kareter og arbejdsvogne 

Udstillingen byder også på vogne fra museets egen samling, heriblandt en såkaldt landauer, som tidligere har været lånt ud til både dronningen og kronprinsparret ved deres besøg på Årø og i Haderslev. Kim Jacobus Paulsen fortæller, at Slesvigske Vognsamling både har museumsvogne, der kan ses i udstillingen på Simmerstedvej, og en række vogne, som stadig er velkørende.

Det er museets frivillige, som hjælper med at holde vognene i god stand så de er klar til at blive lånt ud til bl.a. kongehuset. 

“Vi har både fornemme kareter og praktiske arbejdsvogne på Slesvigske Vognsamling” forklarer Kim Jacobus Paulsen og fortsætter: “Og begge typer af vogne giver et vigtigt indblik i, hvordan man gennem tiden er kommet fra A til B. Nogle gange skal man bare hurtigt frem for at komme på arbejde – andre gange er det selve turen, som er vigtig. En fin vogn har sikret, at alle på vejen har vidst, at det var en vigtig person, som var ude at køre.” 

Borgmester H.P. Geil åbner udstillingen Kongelige Vogne ved en reception mandag den 5. juli. Af hensyn til corona-restriktionerne i museumslokalerne er receptionen dog kun for inviterede gæster. Udstillingen åbner for offentligheden tirsdag den 6. juli og kan opleves frem til d. 29. august. 

Slesvigske Vognsamling er en del af Historie Haderslev, oplyses det desuden i pressemeddelelsen. 

 

 

Anbefalet til dig