Afslører: Sundhedsrisiko 25 steder i landet

Foto: Nyheder24.dk
25 steder i landet er der konstateret en mulig sundedsrisiko.

Mest læste i dag

Miljøstyrelsen bad for en måned siden 15 virksomheder, som staten er miljømyndighed for, om oplysninger for at kunne vurdere risikoen for PFAS-forurening. Virksomhederne har enten brandøvelsespladser, eller de har haft tilbagevendende brandøvelser.

En enkelt virksomhed, Stigsnæs Gulfhavn Olieterminal, bliver nu som resultat af tilbagemeldingerne varslet om, at drænvand fra virksomhedens gamle brandøvelsesplads kan være årsag til forhøjede værdier af PFAS i et nærliggende vandløb. Virksomheden vil få et påbud om at analysere drænvandet for at afgøre kilden til forureningen.

De forhøjede PFAS-værdier er målt af Slagelse Kommune i et vandløb, der passerer græssende dyr. Slagelse kommune har kontaktet ejeren af de græssende dyr, og de er i dialog om evt. at udtage græsprøver til analyse hos Fødevarestyrelsen.

Det skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse. 

Forlev Deponi, AffaldPlus I/S, som staten også er miljømyndighed for, er blevet påbudt at udtage vandprøver og få analyseret for PFAS-stoffer i syv moniteringsboringer nord for Forlev Deponi ved Slagelse. Der er en forurening af udsivende vand inde fra depotet og dermed risiko for, at PFAS-stoffer kan sive gennem jorden mod engene nedstrøms, hvor der græsser kvæg.

Afventer analyseresultaterne

Der er i alt kortlagt 181 brandøvelsespladser, og Miljøstyrelsen bad 13. oktober kommuner, regioner, virksomheder og Forsvaret om at screene de aktiviteter, de er myndighed for i forhold til risiko for forurening af følsomme arealer. Deadline for tilbagemelding var 15. november.

34 kommuner har ind til videre meldt tilbage. Tilbagemeldingerne dækker samlet cirka 90 af de i alt 181 brandøvelsespladser og i tilbagemeldingerne er der peget på en mulig sundhedsrisiko i tilknytning til 25 konkrete lokaliteter.

Miljøstyrelsen har modtaget opdaterede oplysninger om beliggenheden af yderligere lokaliteter med tidligere brandøvelsespladser fra de fem regioner. Miljøstyrelsen vil i den kommende tid gennemgå det indkommende materiale med henblik på blandt andet opdatering af den samlede liste over brandøvelsespladser.

Anbefalet til dig