Flere og flere vælger at erstatte komælk med plantedrikke som havre-, soja- eller mandelmælk.
De plantebaserede alternativer anses ofte som sundere og bedre for klimaet, men en ny undersøgelse fra Københavns Universitet sår tvivl om deres næringsværdi.
Det skriver universitetet i en pressemeddelelse.
Forskerne bag undersøgelsen har analyseret indholdet af proteiner, aminosyrer og kulhydrater i 10 typer plantedrikke og sammenlignet dem med komælk.
Resultaterne viser, at de populære plantedrikke langt fra leverer samme næringsniveau som komælk.
Markant lavere proteinindhold
Mens komælk indeholder 3,4 gram protein per 100 milliliter, lå plantedrikkene mellem 0,4 og 1,1 gram.
Forskerne påpeger, at niveauet af essentielle aminosyrer – afgørende for kroppens proteinoptagelse – også var lavere i samtlige plantedrikke.
Ifølge Marianne Nissen Lund fra Institut for Fødevarevidenskab bør man være opmærksom, hvis man bruger plantedrikke som erstatning for komælk.
"Hvis man vil have ordentlig næring, kan plantedrikke ikke erstatte komælk," udtaler hun i en pressemeddelelse.
Kemisk reaktion reducerer næring
Undersøgelsen afslører, at varmebehandlingen af plantedrikke – kendt som UHT-behandling – påvirker næringsindholdet negativt.
Ved opvarmningen sker der en kemisk reaktion mellem proteiner og sukker, hvilket nedbryder vigtige aminosyrer og reducerer næringsværdien.
Derudover fandt forskerne det kræftfremkaldende stof akrylamid i fire af de undersøgte plantedrikke, især i dem baseret på havre og mandel.
Niveauerne var dog lave og ikke i sig selv sundhedsskadelige, men stoffet kan blive problematisk, hvis det kombineres med andre kilder i kosten.
Plantedrikke kræver et balanceret kostvalg
Undersøgelsen understreger, at plantebaserede drikkevarer ikke nødvendigvis er et sundere alternativ til komælk.
Forbrugerne opfordres til at vælge mindst forarbejdede produkter og sikre, at de får deres næringsstoffer fra andre kilder, hvis de vælger plantedrikke.
"Plantedrikke kan sagtens indgå i en sund kost, men de skal kombineres med andre næringsrige fødevarer," lyder det afsluttende råd fra Marianne Nissen Lund.
For dem, der ønsker at spise mere plantebaseret, kan det være værd at overveje hjemmelavede alternativer eller supplere med næringsrige fødevarer for at opretholde en sund og balanceret kost.