Der er ingen garanti for sol, når det er sommer i Danmark, men heldigvis findes der andre måder at fremkalde sommerstemningen på.
De fleste kan skrive under på, at friske jordbær kan gøre underværker, uanset om himlen er blå eller grå.
Duften, farven og smagen af solmodne jordbær vækker minder om lune dage og lette måltider, men før de kan nydes, er det dog vigtigt, at man tager sine forholdsregler.
I den forbindelse har B.T. lavet en guide til, hvordan du vasker dem korrekt og forlænger deres holdbarhed.
Undgå at vaske for tidligt
Det kan være fristende at skylle hele bakken med det samme, men det er ikke en god idé.
Fugt fremskynder nemlig fordærv, og derfor bør jordbær først skylles, lige før de skal spises. Dog kan du med fordel kigge dem igennem, så snart du træder ind i bryggerset.
Finder du bær, der har begyndende mug eller andre fejl, kan du fjerne dem med det samme.
Salt eller eddike
Der findes flere måder at vaske jordbær på, og nogle er mere grundige end andre. To af de mest effektive løsninger involverer enten salt eller eddike.
Saltvand er godt til at fjerne insekter og pesticidrester. Bland en spiseskefuld fint salt i en liter koldt vand og lad bærrene ligge i blød i 5 til 10 minutter.
Skyl dem grundigt bagefter i rent vand - og så er de klar.
Har du af en eller anden grund ikke salt i hjemmet, kan du også bruge eddikemetoden. Her blander du blot eddike med vand i forholdet 1:3, og derefter lader du bærrene ligge i fem minutter, før de skylles godt igennem.
Opbevaring
Når bærrene er skyllet, skal de tørres forsigtigt med et rent viskestykke eller køkkenrulle.
Dernæst lyder meldingen, at de opbevares bedst i en beholder, der vel og mærke er lufttæt, og hvor der ligger et stykke køkkenrulle i bunden.
Friske jordbær kræver ikke meget, men den rette behandling kan gøre en stor forskel. På den måde smager sommeren bare lidt bedre.