Alvorlige fejl og mangler på danske skoler: Det kan få forfærdelige konsekvenser

18/01/2022

Julie Møller

Foto: Shutterstock.
Der er alvorlige fejl på mange skolers elinstallationer.

Mest læste i dag

I 2021 kontrollerede Sikkerhedsstyrelsen 109 forskellige uddannelsesinstitutioner, deriblandt flere folkeskoler, efterskoler og gymnasier.

Mere end hver fjerde kontrollerede skole havde så alvorlige fejl og mangler ved deres installationer, at de i værste fald kan føre til el-ulykker og brande.

Det skriver Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Kun 8 ud af de i alt 109 kontrollerede steder havde helt styr på el-sikkerheden. Det vækker opsigt hos Sikkerhedsstyrelsen. 

”Det er bekymrende, at så mange skoler og institutioner med plads til større forsamlinger ikke har styr på el-sikkerheden. Især når vi ser, at hver fjerde installation har så alvorlige fejl, at det i værste fald kan føre til el-ulykker og brande”, siger Søren Assenholt Muff, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.

I eftersynene lægges der især vægt på de installationsforhold, som umiddelbart eller på kort sigt kan medføre brand eller risiko for elektrisk stød. I de alvorlige tilfælde er der blandt andet konstateret forkert, manglende eller defekt fejlstrømsafbryder på de helt almindelige stikkontakter, der ellers er til for at beskytte mod livsfarlige stød.

I 2021 kontrollerede Sikkerhedsstyrelsen 109 forskellige uddannelsesinstitutioner, deriblandt flere folkeskoler, efterskoler og gymnasier. Mere end hver fjerde kontrollerede skole havde så alvorlige fejl og mangler ved deres installationer, at de i værste fald kan føre til el-ulykker og brande. Foto: Sikkerhedsstyrelsen.

Det kan være farligt for en elev, der for eksempel skal betjene en elkedel i et skolekøkken, hvis der ikke er etableret en korrekt fejlstrømsafbryder, og der går overgang i kedlen:

”Det svarer til, at vi andre ikke har en fejlstrømsafbryder, også kaldet en HPFI-afbryder hjemme i vores huse, der kan slå strømmen fra, hvis et elektrisk produkt fejler, eller der er fejl på installationen”, siger Søren Assenholt Muff.

Sikkerhedsstyrelsen opfordrer alle uddannelsesinstitutioner til at få en autoriseret elinstallatørvirksomhed til at gennemgå installationerne, hvis der er den mindste tvivl om installationerne. Styrelsen oplyser samtidig, at de vil fortsætte indsatsten med kontrol af elinstallationer på skoler og institutioner i 2022.

 

Anbefalet til dig