Amazons Alexa kan gøre kære afdødes stemmer til digitale assistenter

23/6/22 15:39

Naja Radik

Foto: Shutterstock
Ny teknologi lover evnen til at “få minderne til at vare”, ved at efterligne stemmen fra enhver den hører.

Amazon planlægger, at lade folk gøre deres afdøde kæres stemmer til digitale assistenter, hvor virksomheden lover evnen til at “få minderne til at vare.” Det skriver The Guardian.

Virksomheden udvikler teknologi, der gør det muligt for sin Alexa digitale assistent, at efterligne stemmen fra enhver, den hører fra mindre end et minuts leveret lyd. 

Virksomhedens øverste forsker Rohit Prasad sagde, at mange har mistet nogen de elsker under pandemien. 

Selvom der ikke blev givet nogen tidsplan for lanceringen af funktionen, har den underliggende teknologi eksisteret i flere år. 

Virksomheden gav en demonstration, hvor en ældre kvindes genoplivede stemme blev brugt til, at læse hendes barnebarn en godnathistorie, efter at han spurgte Alexa: 

“Kan bedstemor afslutte med at læse mig en historie?” 

Prasad sagde: 

“Måden vi fik det til at ske på, var ved at indramme problemet, som en stemme konverterings opgave og ikke en tale genererings vej.” 

Ud over den indledende demonstration var detaljerne sparsomme. 

Teknologien blev annonceret på virksomhedens re:Mars-konference.

Andre teknologivirksomheder har været forsigtige med at lave digitale stemme-doubler så lette at producere. 

Timer før Amazon annoncerede sine planer, offentliggjorde Microsoft nye etiske regler for kunstig intelligens, der ville sætte strenge grænser for, hvem der kunne skabe syntetiske stemmer og hvordan de kunne bruges. 

Microsoft vil kræve, at virksomheder ansøger om tilladelse til, at lave kunstige stemmer, og i sidste måned begyndte de, at vandmærke dem med et signal, der ville gøre det muligt at identificere misbrug.