Ambulancepersonale i opråb: Udsættes for vold og trusler

10/10/2020

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock
Mange ambulancereddere udsættes i deres daglige virke for vold og trusler.

Mest læste i dag

Ambulancepersonalet fra Hovedstadens Beredskab oplever jævnligt vold og trusler i deres daglige virke. Derfor kommer de nu med et opråb, da de ønsker at gøre opmærksom på deres arbejdsforhold.

"Det fuldstændigt uacceptabelt, at medarbejderne udsættes for vold og trusler. Vi er jo netop nogen, der kommer, når folk har bedt om og brug for, at vi kommer. Men vi kommer selvfølgelig også, når situationen er mest kritisk, hvor folk kan være udadreagerende," udtaler Kenneth Gøtterup, der er ambulancechef i Hovedstandes Beredskab til TV2 Lorry.

Hver femte udsat for vold

I en undersøgelse fra Analyse Danmark svarer 20 % af de adspurgte ambulancereddere, at de har været udsat for vold inden for de seneste 12 måneder. Det skriver TV2 Lorry.

Desuden angiver én procent også, at de har været udsat for vold på månedlig basis.

Desuden har mere end hver tredje af dem, der arbejder i ambulancetjenesten oplevet at blive udsat for trusler om vold inden for det seneste år.

Overfor TV2 Lorry fortæller Kenneth Gøtterup, at det er et reelt problem. Han siger, at de både ser hos dem og hos andre, at der ikke er samme autoritetstro og respekt for, at man kommer for at hjælpe.

Han understreger desuden også, at ingen skal føle sig utrygge i deres daglige virke. Af denne grund accepterer de ikke, at medarbejderne udsættes for vold, hvorfor bolden bliver anmeldt, når det er nødvendigt.

"Men det er en svær situation, for de skal jo med den ene hånd hjælpe og være omsorgsfulde, og med den anden bliver de udsat for meget," forklarer han videre til TV2 Lorry.

Går værst for sig i hovedstaden

Undersøgelsen fremhæver ikke, hvorvidt der er områder i Danmark, der er værre end andre. Hos Hovedstadens Beredskab antages det dog, at det er værst i hovedstadsområdet.

I denne forbindelse udtaler Tim Ole Simonsen, der er operationschef ved Hovedstadens Beredskab sig til TV2 Lorry.

"Det er der to årsager til. For det første har vi et ret stort natteliv og møder derfor flere personer, der er påvirkede. Det andet er, at mængden af personer, der har en psykiatrisk diagnose eller mentale udfordringer er større herinde i hovedstadsområdet, og det er ofte i mødet med dem, at redderne oplever det."

Vil have større fokus

Til trods for de nedslående tal, har Kenneth Gøtterup en tro på, at problemet kan blive bedre.

Han tror, at det kan lykkes, hvis der sættes et større fokus på problemet ved hjælp af oplysningskampagner. Desuden fremhæver han vigtigheden af et skærpet fokus på at kompetenceudvikle medarbejderne, så de bedre kan håndtere situationerne.

TV2 Lorry skriver, at Hovedstadens Beredskab er begyndt at registrere alle hændelser, for at kunne følge med i udviklingen.

Undersøgelsen er en medlemsundersøgelse om arbejdsmiljø, der er blevet udarbejdet af Analyse Danmark for Reddernes Udviklingssekretariat.

Anbefalet til dig