Amerikansk institut: 300.000 danskere smittet af corona før december

23/09/2020

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock
Det amerikanske Institute for Health Metrics and Evaluation (IMHE) forudsiger dystre smittetal i Danmark i nærmeste fremtid.

Mest læste i dag

Det er næppe gået nogens næse forbi, at vi står overfor en ny bølge med coronasmitte. Allerede nu ser vi tal, der matcher tallene, vi så i foråret.

Der er endnu ikke lige så mange smittede, som i marts og april, hvor smitten eksploderede. Dog nærmer tallene sig. Derfor har Institute for Health Metrics and Evaluation (IMHE) og Covid Projections set nærmere på udvikling af coronasmitte i Danmark i nærmeste frremtid.

Kontakttal på mellem 1,3 og 1,5

I dag er kontakttallet på omtrent 1,3 til 1,5. Oversættes dette til en procentvis, daglig stigning, er det svarende til en stigning på fem til ni procent.

D. 15. september var der 419 positive tests. Med en konstant daglig stigning i en måned på fem procent, vil det daglige positive tests være 1.800. Med den høje stigning på ni procent rammer vi efter en måned ramme 5.000 daglige positve tests.

Det er dog ikke så let, at man blot kan tage et tal og fremskrive begivenhederne. Der er mange faktorer, der har indflydelse på dette.

Vores adfærd, brug af masker, vejret og hvor meget, vi opholder os indenfor er alle faktorer, der har indflydelse på smittespredningen. 

Dystre tal fra Institute for Health Metrics and Evaluation

Der er mange, der beskæftiger sig med at forudsige, hvordan coronasmitten udvikler sig. En af de mest anerkendte er amerikanske Institute for Health Metrics and Evaluation (IMHE), som Det Hvide Hus ofte kigger på. 

En anden anerkendt aktør er det uafhængige projekt Covid Projections. De har begge kigget på Danmark, og de er begge enige om, at vi vil se en stigning i antal smittede.

IMHE forventer, at vi vil se en eksplosion i smitten, som vil resultere i næsten 15.000 daglige smittede omkring 1. december. Covid Projections forudsiger kun til 1. november, hvor de estimerer, at vi har 3.000 daglige smittede.

Til sammenligning forventer IMHE, at vi den 1. november har omtrent 1.500 daglige smittede. Det er kun det halve, selvom de forventer 15.000 daglige smittede pr. 1. december.

Det betyder, at IMHE forventer, at kontaktallet vil være 1,3 helt frem til den 1. december. Det vil betyde, at mere end 300.000 skal smittes indtil da. Dette tal er omtrent dobbelt så højt, som antallet vi så i foråret.

Begge forudsiger, at vi vil se en stigning i antallet af døde. IMHE er mest specifike, og estimerer, at vi rammer 4.400 den 1. januar 2021. Det er 10 gange så mange som hidtil. Det vil også betyde, at vi til den tid har indhentet Sverige.

Anbefalet til dig