Andreas Mogensen jubler: Nu sker det igen

24/3/22 09:57

Ida Hansson

Foto: Malthe Ivarsson/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix
Nu sker det igen for danske Andreas Mogensen.

I 2015 var han den første dansker til at tage på rummission, og han var dermed også den første dansker i rummet.

Nu er det offentliggjort, at det kommer til at ske igen. Danske Andreas Mogensen skal endnu engang iføre sig sin rumdragt, og rejse ud i mørket på en ny rummission.

Det skriver  videnskab.dk.

“Siden sin første flyvning i 2015 har Andreas været et uvurderligt medlem af ESA’s astronauthold som bindeled mellem europæiske astronauter og NASA’s Johnson Space Center (JSC) i Houston, Texas. Vi hører ham jævnligt guide astronauter gennem deres rumvandringer via radio fra mission control, og jeg ser frem til at høre hans stemme igen via radio fra rummet,« siger Josef Aschbacher, der er generaldirektør for ESA (Den Europæiske Rumfartsorganisation).

Denne gang skal Andreas Mogensen være pilot på en NASA-mission i SpaceX-rumfartøj, der opsendes fra Florida, USA.

Det betyder, at danskeren bliver den første ikke-amerikanske pilot til at styre et Crew Dragon-rumskib.

Missionen beskrives som en “fuldvoksen” misson, og den er sat til at vare omkring et halvt år. Det er en del længere tid end danskeren første opsendelse, som “kun” varede i 10 dage.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

“Det er noget, jeg har set frem til, lige siden jeg landede sidst i 2015, og det er noget, jeg arbejdet frem mod. En af årsagerne til, at jeg fortsat er i jobbet, er netop for at komme afsted igen. Så det er stort,” siger Andreas Mogensen til Videnskab.dk.

Beskrives som "den perfekte astronaut"

Professor og forskningsleder John Leif Jørgensen er meget begejstret, og han har fulgt Andreas Mogensen nøje gennem årene.

“Jeg hører fra hans kolleger i Houston, at han er den perfekte astronaut. Det er Andreas’ fortjeneste, at han kommer op igen. Han er virkelig unik, og at de vælger ham til det her, er en stor ære, og det viser, hvor god han er,” siger en meget glad John Leif Jørgensen.

Stort tillykke til Andreas Mogensen, som endnu engang repræsenterer Danmark ude i rummet.