Anonymous hacker iransk regerings hjemmesider efter Mahsa Aminis død

21/09/2022

Naja Radik

Foto: Twitter
Anonymous har sagt, at de vil lukke den iranske regering efter Mahsa Aminis død.

Mest læste i dag

Den 22-årige blev tilbageholdt den 13. september, efter at betjente tilsyneladende havde fundet fejl ved hendes tørklæde eller hijab.

Tørklædet har været obligatorisk for kvinder i Iran siden efter den islamiske revolution i 1979, og medlemmer af moralpolitiet håndhæver den strenge dresscode. 

Politiet sagde torsdag den 15. september, at Mahsa Amini blev bragt til hospitalet, efter at hun angiveligt havde haft et hjerteanfald, mens hun var varetægtsfængslet.

Imidlertid citerede pro-reform nyheds medier en onkel til Mahsa for at sige, at hun ikke havde nogen historie med hjertesygdomme, mens Radio Free Europe rapporterede, at øjenvidner sagde, at hun blev slået inde i politibilen, det rapporterer Unilad

Hendes død har udløst uro i landet, og hackergruppen Anonymous har meddelt, at den vil hjælpe folket med at “fjerne regeringen fra magten”. 

I en video, der erklærer gruppens støtte til sagen, siger en forvrænget stemme: 

“Dette var det sidste strå … Det iranske folk er ikke alene.” 

De to vigtigste hjemmesider for den iranske regering, såvel som statstilknyttede medie websteder, er nede. 

Kommunikationsministeren, Issa Zarepour, sagde tidligere i dag, at internetadgang i landet kan blive forstyrret på grund af sikkerhedsproblemer. 

“På grund af sikkerhedsproblemer og de debatter, der foregår i øjeblikket i landet, kan begrænsninger på internettet besluttes og anvendes af sikkerhedsstyrelsen, men generelt har vi ikke haft nogen bredbånds reduktion,” sagde han.

Iran har været udsat for international kritik over Mahsas død, som har antændt dage med protester over hele landet, herunder sammenstød med sikkerhedsstyrker i hovedstaden og uroligheder, der kostede mindst tre mennesker livet.

FN’s menneskerettighedskontor opfordrede til en undersøgelse, USA, som forsøger at genoplive atomaftalen med Iran fra 2015, opfordrede Den Islamiske Republik til, at stoppe sin systemiske forfølgelse af kvinder, og Italien fordømte også hendes død.

Iran afviste kritikken som politisk motiveret. 

I en anden sag sagde en iransk embedsmand, at tre mennesker var blevet dræbt af unavngivne væbnede grupper i den kurdiske region i landet, hvor protesterne begyndte, den første officielle bekræftelse af dødsfald i forbindelse med urolighederne.

FN sagde, at Irans moralpoliti har udvidet patruljeringen i de seneste måneder og målrettet kvinder for ikke at bære hijab korrekt.

Verificerede videoer viser kvinder, der bliver slået i ansigtet, slået med knipler og smidt i politibiler for at bære hijab for løst.

“Mahsa Aminis tragiske død og beskyldninger om tortur og mishandling skal undersøges hurtigt, upartisk og effektivt af en uafhængig, kompetent myndighed, siger Nada Al-Nashif, FN’s fungerende højkommisær for menneskerettigheder.

Anbefalet til dig