Asiatiske gedehams på vej mod Danmark: Hvis du bliver stukket, skal du straks reagere

Nyheder
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Asiatiske gedehams er observeret flere steder i Tyskland.

Mest læste i dag

Selvom den asiatiske gedehams endnu ikke er observeret i Danmark, så spreder den enorme hveps sig mere og mere, og den nærmer sig stille og roligt den danske grænse.

I Tyskland er den blevet observeret flere steder, og den vækker decideret bekymring, da det er en særdeles farlig hveps.

Eksperterne er desværre også ret enige: Den asiatiske gedehams er kommet for at blive.

Særligt biavlere er bekymrede, da disse asiatiske gedehamse dræber den almindelige honningbi, og det kan derfor få store konsekvenser for økosystemet, hvis de formerer sig mere og mere.

Skulle den asiatiske gedehams komme til Danmark, er en ting dog vigtig. Forsøg ikke selv at fjerne et bo, og hvis du skulle blive stukket, så skynd dig i sikkerhed.

Advarsel fra LANUV: Fjern dig hurtigt efter et stik

"Enhver, der bliver stukket af en asiatisk hveps, bør straks søge sikkerhed i et lukket rum," udtaler Birgit Kaiser de Garcia, talskvinde for det statslige kontor for natur, miljø og forbrugerbeskyttelse (LANUV) i Nordrhein-Westfalen til mediet WA.de.

Selvom stikket i sig selv ikke er farligt for personer uden allergier, er det smertefuldt. Problemet opstår, fordi hvepsen efterlader en duftmarkør, der identificerer den stukne person som en "angriber", hvilket kan udløse aggressive reaktioner fra andre hvepse.

"Selv hvis hvepsen trækker sig væk fra reden, vil den forfulgte person blive angrebet af andre hvepse og stukket flere gange – også selvom man er gået væk fra reden," forklarer den tyske talskvinde.

Sammenlignet med den hjemlige hveps forsvarer den asiatiske gedehams sin rede langt mere aggressivt. Med kolonier på op til 2000, kan det resultere i voldsomme smerter, og de værste konsekvenser kan ende i dødsfald. Her har B.T tidligere beskrevet, hvordan 28 mennesker mistede livet som følge af stik fra asiatiske gedehamse.

Overlad boets fjernelse til eksperter

LANUV appellerer kraftigt til, at kun eksperter håndterer fjernelse af hvepsebo.

"Som lægmand bør man aldrig forsøge at fjerne et bo selv," understreger Kaiser de Garcia.

Selv når du ikke selv er involveret i fjernelsen, bør du ikke nærme dig boet uden fuldstændig beskyttelsesudstyr, da den asiatiske gedehams' stik kan trænge igennem almindelige insektdragter.

Sådan genkender du den asiatiske gedehams

At kunne skelne mellem den asiatiske gedehams og den europæiske variant kan være nyttigt. Her er nogle kendetegn:

  • Hoved: Den europæiske hveps har et rødligt til sort hoved, mens den asiatiske har et sort hoved med en orange pande.

  • Thorax: Den europæiske hveps har en rødbrun thorax med et sort, V-formet mønster, mens den asiatiske er simpelthen sort.

  • Abdomen: Den asiatiske gedehams' mave er mørkere med sorte forreste segmenter og en orange-gul spids. Den europæiske har rødbrune og sorte segmenter med de typiske gule baggrunde.

  • Ben: Den asiatiske gedehams har letgenkendelige gule ben, mens den europæiske har mørke ben.

Hvis du observerer en asiatisk gedehams i Danmark, er det vigtigt at du rapporterer det til de relevante myndigheder.

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Ville ikke være med: Dette nægtede Puk Elgård at gøre i Go' Morgen Danmark I syv år var Puk Elgård vært på Go' Morgen Danmark - og undervejs var det særligt én udfordring, som hun svarede klart nej til.

Anbefalet til dig