Autistisk elitesvømmer blev frataget hjælp ved en fejl

22/01/2020

Nanna Christina Smidt

Foto: Shutterstock. Dette er et modelfoto og ikke den omtalte svømmer.
En elitesvømmer med autisme mistede sin hjælp i form af, at hun blev frataget sin socialpædagogiske støtte. Det synes hun ikke var i orden, og derfor trak hun Lolland Kommune i retten for at få erstatning.

Mest læste i dag

Det er hårdt i sig selv at være elitesvømmer, og måske endnu mere når man oveni hatten har autisme. Derfor har man ofte brug for mere hjælp. Den hjælp blev en dansk elitesvømmer frataget ved fejl, og hun sagsøgte derfor kommunen, der var skyld i hele fejlen.

Frifundet af Østre Landsret

Selvom det var en fejl, at en kvindelig elitesvømmer blev frataget sin socialpædagogiske støtte.  Så har Østre Landsret frifundet Lolland Kommune i sagen, hvor kvinden krævede erstatning. Det skriver Østre Landsret på sin hjemmeside.

Anden gang i retten

Det er dermed anden gang sagen er for retten. Første gang fik sagen samme afgørelse i Byretten, men nu er den også afgjort i Landsretten, som altså ikke så nogen grund til at give kvinden erstatning. Kvinden krævede 150.000 kroner i erstatning fra Lolland Kommune, som havde frataget kvinden en ordning som hun ellers havde haft i to år på daværende tidspunkt.

Kvinden fik som 18-årig afslag på at fortsætte med en ordning hvor hun frit kunne tage en ledsager med til sine svømmestævner, hvilket hun fandt mærkeligt, når hun havde haft ordeningen i to år.

Sagen blev i første omgang behandlet flere gange i Ankestyrelsen, fordi kvinden klagede over Lolland Kommunes afgørelse, men her kunne man ikke komme til enighed, og derfor endte sagen i retssystemet.

Sagen kørte to et halvt år

Der var lang behandlingstid på sagen, som endte med at tage to og et halvt år. I klagetiden havde den autistiske elitesvømmer ingen ledsager til sine svømmestævner, men i stedet fik hun sin mor til at træde til, men det var ikke uden omkostninger. Moren måtte nemlig bruge sine ferie- og fridage på at tage med til stævner med sin datter.

Grunden til at kommunen havde frataget pigen støtten, var at hun var blevet 18 år, men det var stadig ikke berettiget, og hun havde stadig behov for støtten.

Fastslår fejl

Selvom om Østre Landsret fastslår, at det var en fejl, at pigen blev frataget sin socialpædagogiske støtte, da hun fyldte 18 år, så har det ikke ændret på afgørelsen om, at hun ikke får erstatning.

Retten skriver i sin afgørelse, at der ikke er grundlag for at give svømmeren erstatning, fordi at de gener, som den manglende støtte medførte for kvinden ikke har indebåret "en krænkelse af hendes selvværd eller omdømme".

Derfor kan hun altså ikke modtage den erstatning på 150.000 som hun ellers forlangte.

 

 

 

Anbefalet til dig