Av: Sådan kommer mange danskere til skade

25/5/20 11:30

Christian Granhøj Skouboe

Mange kommer til skade, viser nye tal. Foto: Shutterstock
Det handler om at passe på sig sev, især når man bliver ældre.

Danmark er et cykelland, og de fleste bliver ved med at cykle til højt op i alderen. Cirka syv ud af ti personer over 60 år kører på cykel, og næsten halvdelen af dem cykler mindst en gang om ugen i sommerhalvåret.

Det er godt for den enkeltes sundhed, velvære og mobilitet at blive ved med at træde i pedalerne. Men der er en udfordring: når vi kommer op i årene, stiger antallet af cykleuheld og -skader især på grund af dårligere balance. 

Men det kan man nemt og enkelt gøre noget ved, lyder det i den aktuelle kampagne "Sikker på cykel - hele livet" fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden, der opfordrer seniorerne til at se kritisk på, om de har den rette cykel. 

"En stor del af uheldene sker, når seniorerne mister balancen, for eksempel når de løfter eller svinger benet højt op for at komme af eller på cyklen. Det gælder både for mænd og kvinder. Derfor skal vi have flere seniorer til at vælge en cykel med såkaldt lav indstigning. Så kan mange uheld og skader undgås," siger Tina Valter Olsen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Så mange er faldet på cyklen

Når man ser på ulykkestallene, står det klart, at der er en udfordring. Cyklister over 65 år er overrepræsenterede i cyklistulykker, og ofte er der tale om eneulykker.

I en undersøgelse blandt 1.013 cyklister mellem 65 og 80 år svarer knap hver 10., at han eller hun er væltet på cyklen inden for det seneste år. Omkring halvdelen kom til skade. Det viser en undersøgelse, som Epinion har gennemført for Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden. 

"Et fald på cyklen kan have store konsekvenser. Mens en ung person måske slipper med knubs og blå mærker, så risikerer en person over 65 år at brække hånden, armen eller hoften. Det er skader, som det kan tage lang tid at komme sig over, og som forringer livskvaliteten. Derfor er det vigtigt, at vi forebygger de her uheld, og det kan seniorerne selv være med til ved at vælge en cykel med lav indstigning," siger René Højer, programchef i TrygFonden.

Gode råd: Sådan kører du sikkert på cykel, når du bliver senior

Det er skønt og sundt at cykle. Så bliv ved så længe som muligt. Med få tiltag kan cykling være både sikkert og trygt, også når du kommer op i årene:

  • Vælg en cykel, der er let at komme af og på.
  • Husk cykelhjelmen. 
  • Gør dig synlig med pangfarver og reflekser.
  • Orienter dig grundigt i vejkryds.
  • Vær opmærksom i trafikken. 

Fakta:

  • Cyklister over 65 år er overrepræsenterede i cyklistulykker.
  • Oftest er der tale om eneulykker. 
  • Mange uheld skyldes dårlig balance fx når man skal af eller på cyklen eller vil undgå en forhindring i trafikken.