Bagedyst-vinder om udredning af diagnose: “Det har faktisk været rigtig op af bakke”

15/1/21 11:07

Sarah Steenfeldt

Foto: DR/ Carsten Mol
Den nylige diagnose har nu givet en rigtig god forklaring på, hvorfor folkeskoletiden var en udfordring.

I podcasten fra Heartbeats “Rejsen” fortæller Frederikke Legaard der er vinder af Den store Bagedyst i 2019, ærligt om en hård tid. Hun gik i foråret til lægen, da hun havde symptomer på stress - dette medførte at hun for nyligt blev diagnosticeret med ADHD. 

Selv fortæller Frederikke at det har været et langt forløb, som ikke har været nemt.

“Så har jeg bare været et langt forløb igennem og er faktisk blevet udredt tre gange, fordi der har været tvivl om, hvorvidt det var en ordentligt udredning, og om jeg havde det og ind og ud. Det har faktisk været rigtig op ad bakke,” fortæller Frederikke i podcasten.

Hun fortæller også, at hun ikke ser det som noget negativt at have fået diagnosen - tværtimod. Det har nemlig givet hende svar på hvorfor nogle situationer tidligere i livet, har været ekstra svære. Blandt andet tiden i folkeskolen var svær og nu giver det mening for Frederikke, hvorfor det var så svært for hende, at koncentrere sig.

Har skippet medicinen

“Jeg har altid tænkt, at ja, ja, hvis det er det, der giver mig lidt krudt i røven og gør, at der er gang i den, så er det da meget positivt. Men så fik jeg lige snakket lidt mere om det, og fandt ud af, at de benspænd jeg har i hverdagen, som er mere lavpraktiske, egentligt også har noget med diagnosen at gøre. Og dem kan jeg ligesom blive opmærksom på, ikke bare er mig, der er en idiot, men det er fordi, min hjerne har det lidt svært ved nogle ting,” fortæller hun.

Der findes flere former for medicin, der kan hjælpe personer som har ADHD. Frederikke har dog valgt ikke at tage medicin, hun synes nemlig ikke, at det gavner hende.

Hun fortæller nemlig, at hun i en lang periode har forsøgt at spore sig ind på, hvilken medicin der kunne hjælpe. Hun har nu prøvet fire forskellige slags, men har valgt ikke at fortsætte med nogen af dem. Frederikke fortæller at årsagen er, at hun ikke længere fik de impulser som hun bruger i sit arbejde, der gør at hun får ideer - derfor har hun fravalgt medicin.

Medicinen havde dog ikke kun en dårlig indflydelse, den hjalp i stedet på, at hun blev mere organiseret og struktureret - men samtidig betød den, at hun ikke fik gjort de ting som gjorde hende glad.